Erişilebilirlik

Amerikan Anayasa Mahkemesi İfade Özgürlüğünü Görüşüyor


Amerikan Anayasa Mahkemesi İfade Özgürlüğünü Görüşüyor
Amerikan Anayasa Mahkemesi İfade Özgürlüğünü Görüşüyor

Tartışma, hükümetin, radyo ve televizyonlarda hangi sözcüklerin yayınlanıp yayınlanamayacağına karar verme yetkisiyle ilgili

Kısaca FCC adıyla bilinen Federal İletişim Komisyonu sabah saat 6:00’dan gece saat 22:00’ye kadar bazı sözcüklerin kullanılmasını yasaklıyor. Kurum daha çok yayınların frekans ve kanal gibi teknik tarafıyla ilgilenmekle birlikte, Türkiye’de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu gibi yayınların içeriğine de müdahale edebiliyor. Örneğin çocukları koruma gerekçesiyle aynı saatlerde televizyonda çıplak sahneler de yasak.

Ancak yasaklar kamuya açık yayın yapan radyo ve televizyonları kapsıyor. Başka bir deyişle, kablolu veya şifreli radyo/televizyon yayınları yasağın dışında.

Anayasa mahkemesi ifade özgürlüğünden çok hükümetin medyanın farklı kesimlerine farklı standartlar uygulayıp uygulayamayacağını ele aldı.

Bazı yargıçlar bedava kanalların kullandığı frekansların devlete ait olduğunu ve yayının devletten izinle yapıldığını dolayısıyla FCC’nin yayınların içeriğine karışabileceğini savundu.

Yayıncılar FCC’nin yasakla ilgili olarak 1978 yılında aldığı kararı feshettirmeye çalışıyor. Karara o zaman da itiraz edilmiş ve bir mahkeme kuralları anayasal açıdan bulanık bulmuştu.

Radyo ve televizyon sahipleri mevcut kuralları eleştiriyor, özellikle canlı yayınlarda insanların ne diyeceğini kontrol etmenin imkânsız olduğunu savunuyor. Özellikle aniden söylenen muzır sözler ve ortaya çıkan görüntüleri önlemenin. Yasak sözcükler küfürle ilgili ve toplam 7-8 tane. Çoğu 4 harfli olduğu için "4 harfliler" diye de biliniyor. Amerikalıların günlük hayatta sık sık kullandığı sözcükler bunlar.

FCC yasakları ihlal eden yayıncıları yüz binlerce dolar para cezasına çarptırıyor.

Anayasa mahkemesinin kararını önümüzdeki aylarda açıklaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG