Erişilebilirlik

Bütçe Görüşmelerinde Kritik Taraf: Çay Partisi Hareketi


Bütçe Görüşmelerinde Kritik Taraf: Çay Partisi Hareketi
Bütçe Görüşmelerinde Kritik Taraf: Çay Partisi Hareketi

Başkan Barack Obama ve muhalefetteki Cumhuriyetçiler 2011 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelere devam ediyor. Taraflar anlaşma sağlayamazsa 9 Nisan gününe girildiğinde hükümetin harcama yetkisi olmadığından birçok hizmet askıya alınacak. Görüşmelerin çıkmaza girmesinde mufahazakar Çay Partisi hareketinin etkili olduğu sanılıyor. Çay Partililer, Cumhuriyetçiler’den, söz verdikleri gibi harcamaları kısmalarını ve devleti küçültmelerini istiyor.

Çay Partililer, Kongre binası önünde toplanarak Cumhuriyetçilerden harcamaları kısma sözünü tutmalarını istedi. Gösteriyi düzenleyen Jenny Beth Martin, “Amerikan halkı olarak bu işi ele alacağız, eğer seçtiğimiz temsilciler isteklerimizi yerine getirmezse gerekeni biz yapacağız” diyor.

Daha öncekilere kıyasla son gösteri küçük çaplı oldu. Ancak verilen mesaj çok netti. Göstericiler Cumhuriyetçiler’in Obama ve Demokratlar’a daha fazla taviz vermemesini istedi.

Göstericilerden Brooke Storey, “Verilen tavizler yüzünden bu hale geldik, artık daha fazla taviz yok, iflasın eşiğindeyiz,” diyor.

Çay Partisi hareketi 2 Kasım ara seçimlerinde bazı Cumhuriyetçi adaylara destek verdi. Bazı Kongre üyeleri de bu hareketin üyelerinden Washington’a yaptıkları baskıyı sürdürmelerini istiyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Michele Bachmann göstericilere hitaben yaptığı konuşamada “Sizden korkuyorlar, çünkü güçlüsünüz, cesaretinizi kaybetmeyin. Kaybetmeyeceğinizi biliyorum,” dedi.

Çay Partisi hareketi tavize yanaşmasa da Başkan Obama bunun tam aksi görüşte. Obama, “Ekonominin canlandığı bir dönemde, işsizlik rakamlarında tam da düzelme gördüğümüz bir zamanda, en son istediğimiz şey de hükümetin kapanması olur,” dedi.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner ise Başkan’ın önerisinden memnun değil. Boehner, “Olabilecek en büyük kesintiyi yapmaya çalışıyoruz ve bunun için mücadele edeceğiz,” dedi.

Washington dışında yaşayan bazı Amerikalılar konuya tamamen ilgisiz, bazıları ise politikacıları suçluyor.

Bir Amerikalı kadın, “Bütçe tartışmaları mı, bu konuda hiç bir bilgim yok,” diyor. Bir diğeri ise politikacıları siyasi oyunlar oynayıp, sorunların temeline inmemekle suçluyor.

Illinois’den çiftçi Monty Whipple, hükümetin kapanacağına inanmıyor. Whipple, “Evet belki hükümet kapanabilir, Washington’daki politikacılar karşılıklı blöf yapıyor, sonunda nasılsa anlaşırlar,” diyor.

Kamuoyu yoklamaları, hükümet kapanırsa her iki partinin de bundan zarar göreceğini gösteriyor.

Çay Partisi hareketinin üyeleri ise Washington’da tekrar toplanıp, Kongre’ye baskı yapmayı sürdüreceklerini söylüyor.


XS
SM
MD
LG