Erişilebilirlik

Amerikalılar Sandık Başında


Amerika’da bugün ara seçimler yapılıyor. Ülke genelinde yapılan oylamada 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 sandalyeli Senato’nun üçte biri yenilecek. Bu seçimler sonrasında Başkan Barack Obama’nın geriye kalan iki yıllık süresinde Kongre’nin hangi partinin kontrolüne geçeceği belli olacak.

Halen Kongre’de Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçiler’in, Senato ise Demokratlar’ın kontrolünde. Bu seçimlerde gözler Senato’da odaklanmış durumda. Halen Senato’da Demokratlar 55 sandalye ile kontrolü ellerinde tutuyorlar. Ancak. Yapılan anketler, Cumhuriyetçiler’in bu seçimlerde altı sandalyeyi Demokratlardan alarak kontrolü ele geçirebileceğini gösteriyor.

Son anketler, Başkan Obama’nın halktan aldığı desteğin %40’a kadar düştüğünü, bu yüzden de Cumhuriyetçilerin, iki yıl önceki seçimlerde kaybettikleri bazı eyaletleri bu kez kazanabileceklerine işaret ediyor.

Temsilciler Meclisi’nde 233 sandalyeyle çoğunluğu elde tutan Cumhuriyetçilerin bugünkü seçimlerde bu arayı daha da açması bekleniyor.

Seçim kampanyası boyunca Cumhuriyetçiler, halkın Obama’nın politikalarından duyduğu hoşnutsuzluğu öne çıkardılar. Bu yüzden de bazı Demokrat politikacılar seçim kampanyalarına Obama’dan destek istemediler. Hatta birçoğu Obama’yla ters düştükleri konuları öne çıkardılar.

Eğer Cumhuriyetçiler Kongre’nin iki kanadını da ele geçirirse bu, Obama’nın veya Demokratların istedikleri yasaları Kongre’den geçirmesini zorlaştıracak.

Böyle bir durumda daha önce yasalaşan sağlık reformu gibi konuların da yeniden gündeme gelmesi sözkonusu olabilir.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG