Erişilebilirlik

Amerikalılar Krizde Kaybettiklerini Geri Alamadı


ABD Merkez Bankası (FED), Amerikalılar'ın ekonomik durgunluğun en ağır olduğu dönem olan 2008-2009 yıllarında kaybettikleri malvarlıklarının yarısından fazlasını geriye aldıkları sonucuna vardı.

Bankanın verilerine göre Amerikan haneleri geçen yıl sonu itibariyle kümülatif olarak 66 trilyon dolar net varlık edindi. Ancak bu rakam, 2007’de krizin başlamasından birkaç ay önceki varlıkların yalnızca %45’i düzeyinde.

Merkez Bankası açıkladığı bu rakamdan, ekonomik zararın büyük ölçüde telafi edildiği sonucuna varılmaması gerektiğine de işaret etti.

Yaklaşık bir aydır borsalarda görülen istikrarlı yükseliş nedeniyle bazı çevrelerde, Amerikalılar'ın krizde kaybettiği malvarlıklarını yeniden geri kazandıkları yorumları yapılmıştı. Ancak Merkez Bankası’nın son raporu borsadaki kazanımlardan zengin ailelerin faydalandığını ortaya koyuyor.

FED raporunda, genç nüfusun, daha az eğitimli olanların ve siyahlarla Latin Amerikalılar’ın, krizden en fazla zarar gören kesim olduğunu da gözler önüne seriyor. Bu kesimin ağır borç yükü ve yeniden iş bulmada yaşadığı zorluklar nedeniyle de ekonominin beklenenin altında büyüdüğüne de dikkat çekiliyor.

Amerika’da işsizlik %7,5’ düştü. Ancak bu hala yüksek bir oran. Ülke ekonomisi de 2013 yılının ilk üç ayında %2,4 oranında büyüdü. Beklenti %2,5’di.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG