Erişilebilirlik

Amerikalılar'ı Ekranlara Kilitleyen Cinayet Davası Sonuçlandı


Suçsuz bulunduğu kararını duyan George Zimmerman çevresindekilere gülümserken
Suçsuz bulunduğu kararını duyan George Zimmerman çevresindekilere gülümserken
Amerika’da son bir yıldır büyük ilgiyle izlenen cinayet davası beraatla sonuçlandı.

Florida eyaletinde görülen davada jüri, siyah bir genci öldüren George Zimmerman’ı cinayetten suçsuz buldu.

Altı kadından oluşan jüri heyeti, 29 yaşındaki yarı Latin Amerika asıllı Zimmerman’ı, tüm suçlamalardan akladı. Olayda ölen Trayvon Martin’in destekçileri Zimmerman’ın Martin’i siyah olmasından dolayı hedef aldığını savunuyordu.

Olayın geçtiği 26 Şubat 2012 akşamı George Zimmerman, kendi mahallesinde gönüllü gece devriyesi görevi yapıyordu. Zimmerman, Trayvon Martin’i görünce şüphelenerek polisi aradı, daha sonra aracından inerek Martin’i izlemeye başladı. İkisi arasında kavga çıktı, ancak Zimmerman 18 yaşındaki Martin’i silahla vurarak öldürdü.

Zimmerman’ın olaydan sonraki altı hafta boyunca serbestçe gezmesi, tüm Amerika’da başta siyahlar olmak üzere büyük tepkiye yol açtı. Olay sonrasında George Zimmerman’ı sorgulayan polis, kendisinin ifadesini doğru kabul etti ve Zimmerman’ın “nefsi müdafaa” sonucu Martin’i vurduğu kararına vardı.

Hem savcılık hem de savunma avukatları, tartışmalarını Cuma gününe kadar devam ettirdi. Jüri 16 buçuk saat süren karar sürecinin ardından Zimmerman’ı suçsuz bulan kararını dün (cumartesi) gecesi açıkladı.

Savcılık, Zimmerman’ın Trayvon Martin’i ırkçı temelde, yani “siyah olduğu için” tüm mahalle boyunca izlediğini, Martin’in ‘sorun yaratmaya eğilimli biri’ olduğu zannı üzerine hareket ettiğini iddia ediyordu. Tüm duruşma boyunca susma hakkını kullanan ve sözü avukatlarına bırakan Zimmerman ise, Martin’le kavgaya girince kendini savunmaya çalıştığını, Martin’in kendisinden daha güçlü olduğu için başını yere vurmaya başladığını iddia etti.

Günlerce süren dava, başta CNN gibi ulusal haber kanalları olmak üzere neredeyse tüm gün kesintisiz naklen yayınlandı.

Florida eyaletinde geçerli olan bir yasa, hayatlarından endişe eden kişilerin bir kavgaya girmek zorunda kalmadan “ölümcül güce başvurmasına” bir başka deyişle, öldürme maksatlı ateşli silah kullanmasına izin veriyor.

George Zimmerman davası hem son dönemde neredeyse her gün ateşli silahlarla yaşanan cinayetlerin kol gezdiği Amerika’da bireysel silahlanma tartışmaları, hem de toplumda siyahların hala “suç işlemeye meyilli insanlar” şeklinde değerlendirildiği ırkçılık tartışmaları temelinde son derece önemliydi. Dava sonucu, bireysel silahlanma karşıtları ve medeni hak savunucuları arasında büyük hayal kırıklığı yarattı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG