Erişilebilirlik

ABD Artan Doğum Turizminden Şikayetçi


ABD Artan Doğum Turizminden Şikayetçi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
Linki indirmek için
Yabancı uyruklu kadınlara hizmet veren ruhsatsız “hamile klinikleri” son dönemde, California başta olmak üzere, Amerika’nın geneline yayıldı. Eyalet yetkilileri de, yeni doğan bebeklere Amerikan vatandaşlığı alabilmek için yabancı uyruklu kadınların hamileliklerinin son aylarını geçirdikleri bu kliniklere karşı yasal mücadele başlattı.

Los Angeles’ın banliyösündeki Monterey Park’ta, ruhsatsız bir doğum kliniği kapatılmış. Kuruluş, çocuklarını Amerika’da doğurmak ve böylece Amerikan vatandaşı olmalarını sağlamak isteyen Asyalı hamile kadınlara hizmet veren California merkezli pek çok klinikten biri.

Göçmenlik uzmanı Karthick Ramakrishnan, bunun yasadışı olmadığını söylüyor: “Amerika, doğum yapmak üzere ülkeye giriş yapmak isteyenleri kabul etmeyeceğini beyan eden bir yasa geçirene kadar bu uygulama yasal görünüyor.”

California’daki yerel yetkililer, yerleşim bölgelerindeki doğum kliniklerinin ruhsatsız ve yasadışı olduğunu belirtiyor. Los Angeles yakınındaki Chino Tepeleri kentinde görevli hükümet yetkilileri de klinikler konusunda tepkili.

Avukat Rosanna Mitchell, yetkililere konuyla ilgili şikayette bulunan bir grup kent sakinini temsil ediyor: “Kent sakinleri, kliniğe gelen bir çok lüks araba ve bunlardan inen hamile kadınlar görmüş.”

Yetkililer, yeterli hijyen koşullarına sahip olmayan 17 odalı ruhsatsız kliniğin kapatıldığını söylüyor.

Çin asıllı Amerikalı Lou Alfonso, konunun Asya kökenlilerle diğer ırkların birarada yaşadığı bölgelerde gerginlik yarattığını söylüyor: “Chino Tepeleri’nde, dürüst Çin asıllı Amerikalı vatandaşlar da yaşıyor ve onlar da bu doğum kliniklerine karşı çıkıyor. Ancak, konu çok hassas ve insanlar genelleme yapmaya eğilimli.”

Chino Tepeleri’ndeki Çin-Amerikan Derneği’nden Wai-Min Liu kliniklerin kapatılmasını istiyor: “Bu tip işletmeler bizi çok rahatsız ediyor. Hükümetin konuyla ilgili bir şeyler yapmasını umuyoruz.”

Amerika’da faaliyet gösteren bu tip doğum kliniklerinin sayısı belirsiz. Bazı California sakinleri, Kongre’nin, Amerika’da doğan herkese vatandaşlık veren anayasa maddesini değiştirerek doğum turizminin yayılmasını önlemesini umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG