Erişilebilirlik

Amerikalılar'ın Yüzde 67'si Evlilik Kurumuna İnanıyor


Amerikalılar'ın Yüzde 67'si Evlilik Kurumuna İnanıyor
Amerikalılar'ın Yüzde 67'si Evlilik Kurumuna İnanıyor

Washington’daki Pew Araştırma Merkezi’nın yaptığı bir araştırmaya göre Amerikalılar’ın aile kavramı değişti. Araştırmaya göre birçok kişi aile kurmak için evlenmenin şart olmadığını düşünüyor. Boşanmış çiftlerin, evil olmayan çocuklu çiftlerin ya da çocuklu eşcinsel çiftlerin de aile sayıldığını düşünenlerin sayısı giderek artıyor.

Kim Doering, kızı Samantha ev ödevlerini yaparken yemek hazırlıyor. Eşi Pat Doering ise oğulları Patrick’in okul ödevlerine yardım ediyor. Kim ve Pat tipik Amerikan ailesinin bir örneği. Evli ve iki çocuklu bir. Kim evliliğinin kendisi için önemli olduğunu söylüyor:

"Hayatımı evli olmadan düşünemiyorum. Kendinizi adayacağınız bir işiniz olmalı."

Pat, eşi ve kendisinin tipik Amerikan aile kavramının değiştiğinin farkında olduklarını belirtiyor. Bu onlara göre olumlu bir gelişme:

"Olaylara bakışımız değişti. Bir çok insan başanıyor ama çocukları var. Bu kişiler boşanmış olsalar da aileler."

Kim ve Pat evlenmeden önce birlikte yaşamış. Araştırmaya göre sayıları giderek artan Amerikalı genç yetişkinler evlenmektense birlikte yaşamayı tercih ediyor. Araştırmanın editor Richard Morin genelde evil olmayan çiftlerin sayısında artış olduğunu belirtiyor:

"Yetişkinlerin yüzde 44’ü hayatları boyunca en az bir kişiyle birlikte yaşamış. Birçokları için birlikte yaşamak evliliğe doğru ilk adım. Diğerleri ise birisiyle yaşamayı mali açıdan daha uygun görüyor".

Morin aile kavramının değişmesinin başını gençlerin çektiğini söylüyor . Gençler arasında boşanmış anne babalara sahip olanların sayısı daha fazla. Araştırmaya katılanların yüzde 63’ü çocuklu eşcinsel çiftlerin de aile sayıldığını söylüyor:

"Bu kişiler bunun iyi bir durum olduğunu iddia etmiyor ya da bu durumu desteklemiyor. Aslında çoğu eşcinsel ailelerin toplum için kötü olduğu görüşünde. Ancak insanlar bu kişilerin yaşamlarının da aile kavramına uygun olduğunu kabul ediyor."

Chris Kline ve Jim Lacey 13 yıldır birlikte yaşıyor. Çiftin iki yaşında bir de oğulları var. Çift bir kaç yıl önce evlenmiş ancak eşcinsel evlilik Virginia eyaletinde geçersiz sayılıyor. Ancak Chris ve Jim toplum tarafından kabul gördüklerini belirtiyor:

"Bizim gibi eçcinsel çiftleri aile olarak kabul edenler çocuksuz heteroseksüel çiftleri de aile kabul ediyor. İkisi arasında fark yok. Aileyi aile yapan birlikte yaşayan ve birbirini seven insanlardır."

Jim, kendisi ve Chris’in çocuk istediğini ve bunun için taşıyıcı anne kullandıklarını söylüyor:

"Jeremy hayatımıza neşe katıyor. İlişkimiz oğlumuz sayesinde daha da güçlendi."

Araştırmaya katılan ve evliliğin gerekli olmadığını savunan kişiler bu durumdan o kadar da memnun değil. Araştırma evlilik müessesesinin yakın gelecekte ortadan kalkmayacağını ortaya koyuyor. Amerikalılar’ın yüzde 67’si evliliğin ve aile kurumun geleceğinden umutlu olduklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG