Erişilebilirlik

Amerikalılar Daha Uzun Yaşıyor


Amerikalılar Daha Uzun Yaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Amerikalılar’ın sağlığıyla ilgili kapsamlı araştırmaya göre, halk genelde daha sağlıklı yaşıyor. Araştırma aynı zamanda Amerikalılar’ın çoğunun kronik hastalıklara rağmen daha uzun yaşadığını gösteriyor

Amerikalılar’a sağlık ve yaşam uzunluğuyla ilgili sorular sorarsanız çok bilgili olduklarını görürsünüz. Washington Üniversitesi uzmanı Doktor Christopher Murray, bu görüşlerin doğru olduğunu söylüyor: “Daha uzun yaşadığımız doğru ancak son yıllarımızı kronik hastalıklarla mücadele ederek geçirdiğimiz de bir gerçek.”

Doktor Murray, son 20 yıl içinde sağlık bozukluklarına ve erken ölümlere yolaçan önemli hastalıklarla yaralanmaları inceleyen bir araştırma yaptı.

Araştırmaya katılan uzmanlar, kronik sağlık bozukluklarına yolaçan faktörlerin depresyon ve endişe, bel ağrısı, şeker ve solunumu zorlaştıran akciğer hastalıkları olduğunu buldular.

Erken ölümlerin en büyük nedeniyse kalp hastalıkları, felç ve kanser. Bu hastalıkların en büyük nedeni de sigara tiryakiliği ve yanlış yiyecekleri çok miktarda yemek.

Doktor Christopher Murray, “Ölümlerin 680 bininin nedeni, kötü beslenme. Sigara, obezite ve yüksek tansiyon da yılda 400 bin ölüme neden oluyor. Bunlar da ölüm riskini arttıran başlıca faktörler” diyor.

Hava kirliliği de sağlığı bozuyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre, hava kirliliği kalp ve akciğer hastalıklarını tetikliyor, özellikle de çocukların akciğer sağlığı üzerinde uzun dönemli iz bırakıyor.

Araştırmacılara göre, ayrıca yaşlılık, obezite, alkol ve uyuşturucu alışkanlığıyla ilgili hastalıklarda artış da oldu.

Doktor Christopher Murray, “Alzheimer’s, aşırı ilaç kullanımının yolaçtığı sorunlar, şeker ve böbrek hastalıkları hızla artıyor” diyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu olumlu yan ise, Amerikalılar’ın daha iyi tedavi gördükleri. Felç, kolon ve meme kanserlerinin tedavisindeki ilerlemeler bunda etkili olan faktörler. Ancak yine de, diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Amerika kamu sağlığında geriden geliyor.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, halkı daha fazla egzersiz yapmaya, daha sağlıklı beslenmeye ve sigara ile alkol tüketimini azaltmaya teşvik eden kamu sağlığı programlarının yaygınlaştırılmasını istiyor.
Şehirlerdeki hava kirliliğini azaltıcı önlemler alınması da bir diğer istek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG