Erişilebilirlik

'Amerikalılar Akıllı Telefonlarına Bağımlı'


Amerikalılar, elektronik cihazlarına, özellikle de cep telefonlarına hayli bağımlı.

Deloitte danışmanlık şirketinin 5. Küresel Mobil Tüketiciler Anketi’ne göre, Amerikalılar’ın yüzde 48’i yani neredeyse yarısı, akıllı telefonlarını günde 25 defa kontrol ediyor. Bütün bu sayılar toplandığında ortaya çıkan rakama göre, Amerikalılar günde 8 milyar kere telefonlarına bakıyor.

Dora Mekouar’un blogunda bahsettiği bu ankete göre, Amerikalılar’ın %17’si sabah uyanır uyanmaz ilk iş telefonlarını kontrol ederken, %43’ü uyandıkları ilk 5 dakika içinde mutlaka telefonlarına bakıyor.

Tahmin edildiği üzere, mobil cihaz kullanıcıların büyük çoğunluğu, telefonlarını günde 74 kere kontrol eden, 18-24 yaş arası gençler. Genç kitlenin %97’si telefonlarını uyandıktan sonraki 3 saat için kesinlikle kullanmaya başlıyor.

Ancak Amerikalılar’ın mobil cihazlara olan bağımlılığı sadece gençlerle sınırlı değil. Araştırmaya katılan bütün yaş gruplarından kişilerin yarısı, yatmadan 15 dakika önce telefonlarını son bir kez daha kontrol ettiklerini söyledi.

Genel tabloya bakıldığında, elektronik aletlere olan ilginin her geçen gün arttığını söylemek mümkün.

Akıllı telefon sahibi olan kişilerin oranı 2015 yılında yüzde 9 artarken, bu artış tablet kullanıcıları için yüzde 10 oldu.

Amerikalılar’ın yüzde 70’i akıllı telefon sahibi ve yüzde 51’inin de bir tableti var. Ankete katılan kişilerin yüzde 14’ü de saat tarzı bir elektronik cihaz sahibi olduklarını söylediler.

Her 10 Amerikalı’dan 1’i, hem akıllı telefon, hem tablet hem de giyilebilir saat tarzı bir cihaz sahibi.

Amerikalılar ayrıca başka aktiviteler yaparken de mobil cihazlarını kullanıyor. Ankete katılan kişilerin yüzde 92’si alışveriş yaparken, yüzde 87’si arkadaş ve aileleriyle konuşurken, yine yüzde 87’si televizyon seyrederken ve yüzde 81’i de dışarı da yemek yerken telefonlarını kullandıklarını söyledi.

Alışverişlerde para ödemeyi mobil cihazından yapanların oranı 2014’te yüzde 5 iken bu rakam 2015’te neredeyse dört katına çıkarak yüzde 18’e yükseldi. Ancak Amerikalılar’ın yüzde 36’sı alışveriş yaparken mobil cihaz kullanmanın nedenini anlamadıklarını belirtti.

Amerikalılar mobil cihazlarla ödeme yapmak konusunda pek istekli olmasalar da çoğu sürücüsüz ‘akıllı arabalar’ konusunda heyecanlı bir bekleyiş içerisinde.

Amerikalılar’ın akıllı arabalar hakkında heyecanlı olmalarının bir nedeni, trafik stresinden kurtulabilecek olmanın sevinci olabilir.

Amerikalılar elektronik cihazlarını sevseler de, üçte biri özel hayatın gizliliği konusunda endişeli. Ankete katılanların yüzde 31 mobil cihazlarından takip edilebiliyor olduklarından şüpheleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG