Erişilebilirlik

Amerikalı Yogacılar Çanakkale’de


Gelibolu Meydan Muharebesi’nin 2015’teki 100. Yıl kutlamaları için şimdiden yoğun bir hazırlık içinde olan Çanakkale, uluslararası ilginin artmasından memnun

Bir grup Amerikalı yogacı, Çanakkale Meydan Muharebesi’nin 100’üncü yıldönümünün kutlanacağı 2015 öncesinde Gelibolu’ya tur düzenledi. Bu kez siyasi nitelik taşımayan bir tur yapıldı ve Washington’a komşu Virginia eyaletinin Arlington İlçesi’ndeki Sun and Moon Yoga Stüdyosu’na devam eden öğrenciler geçtiğimiz günlerde savaşı ve ülkeleri için savaşmış olanları andı, bugün çatışma içinde yaşayanlara da barış ve huzur dileğinde bulundu.

Çanakkale Savaşları’ndan sonra Avustralya'da kurulan en büyük sivil toplum örgütü olan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Hatıraları Kulübü) yetkilileri de hazırlıklara destek veriyor. Dernek yetkilileri Gelibolu Derneği Başkanı Süleyman Taş ve 100. Yıl Koordinatörü emekli general Haldun Solmaztürk’le temaslar yapıyor. İki dernek yetkilileri ortak projeleri değerlendiriyor. Bunlar arasında Gelibolu Derneği'nin geliştirdiği ve İngiliz yapımcılara hazırlatacağı, 2015’de dünya televizyonlarında gösterilmesi planlanan 50 dakikalık belgesel projesi de var.

Eceabat Gelibolu’da 1915 Panoramik Müzesi yapılıyor. 40 metre çapında bir yarımada şeklinde tasarlanan müze, kırmızı renkte 3 boyutlu dev bir kubbeye sahip olacak. Müze binasının üzerinde Google Earth’ten görülecek şekilde, Türk bayrağının simgeleri ay yıldız çizilecek. İç mekanda da gerçek boyuttaki asker figürleriyle Çanakkale Savaşları’nın canlandırılması planlanıyor.

Toplam 7 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir merkez olarak inşa edilen müzede, geniş otopark alanları, kafe ve lokantanın yanısıra bir konferans merkezi ile Çanakkale Savaşları’nı konu alan film ve belgesellerin gösterileceği sinema salonu da bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG