Erişilebilirlik

Ünlü Yönetmen Mike Nichols Öldü


Yönetmen Mike Nichols, ABC televizyonunun ünlü haber sunucusu Diane Sawyer ile evliydi
Yönetmen Mike Nichols, ABC televizyonunun ünlü haber sunucusu Diane Sawyer ile evliydi

Amerikalı ünlü sinema, tiyatro ve televizyon yönetmenlerinden Mike Nichols 83 yaşında kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Nichols, Amerikan eğlence dünyasının “Dört Büyükler” diye adlandırılan ödüllerinin hepsini kazanan sanatçılardan biri oldu. Nichols, sinema dalında bir kez Oscar, televizyon dalında birkaç kez Emmys, tiyatro dalında dokuz kez Tony ve 1961 yılında çıkardığı bir komedi albümüyle de Grammy müzik ödülüne layık görüldü.

Ailesi Rus asıllı Nichols, Mikhail Igor Peschkowsky adıyla 1931 yılında Almanya’da doğdu. Nichols ailesiyle Amerika’ya ilk geldiğinde İngilizce bildiği tek cümlenin, “İngilizce konuşamıyorum. Lütfen beni öpmeyin” olduğunu söylemişti.

1950’de komedyen Elaine May’le yaptığı ortak şovlarla üne kavuşan Nichols, bu şovlarda o dönem Amerikan toplumunun “hali vakti yerinde” bireylerini hicvetmiş, dönemin muhafazakar yaşantısına son derece aykırı bir şekilde kendilerini banliyölerin sıkıcı yaşamından kurtarmak isteyen romantizm peşindeki umutsuz bekarları konu almıştı.

Nichols’u en çok üne kavuşturansa 1966’dan bu yana yaptığı 22 film oldu. Bunlar arasında tiyatrodan sinemaya uyarlanan “Who’s Afraid of Virginia Woolf – Kim Korkar Hain Kurttan” ve “Carnal Knowledge – İlk Defa” gibi filmlerin yanı sıra Broadway’de sahneye koyduğu klasiklerden 1963 yapımı “Barefoot in the Park – Parkta Çıplak Ayak” oyunu bulunuyor.

Nichols’un yönettiği filmler arasında en çok iz bırakanlardan biriyse, Hollywood’da oyunda Dustin Hoffman’a ilk kez bir filmde başrol şansı tanıyan, “The Graduate – Aşk Mevsimi” adlı 1967 yapımı film oldu. Hoffman filmde, üniversiteden mezun olduktan sonra ne yapacağına karar veremezken, bir anda kendisini varlıklı anne-babasının dostu olan, “Mrs. Robinson” adlı orta yaşlı bir kadının baştan çıkardığı genci oynuyor. Film Nichols’a “En İyi Yönetmen” Oscarı’nı kazandırdı.


Mike Nichols ayrıca, ünlü yazar Joseph Heller’ın “Catch-22 – Madde 22” adlı ünlü romanını da sinemaya uyarladı.

Nichols 1996 yılında “The Birdcage – Kuş Kafesi” adlı filmle, bir eşcinsel çiftin oğlunun muhafazakar bir Amerikalı politikacının kızıyla evlenmeye çalışmasını konu alan ve Türkiye’de de çok beğeni kazanan komedi filmini yönetti. Film orijinali 1978 yapımı, “La Cage aux Folles” adlı Fransız filminin Amerikan versiyonu oldu. Filmin başrol oyuncusu Robin Williams da kısa bir süre önce hayata veda etmişti.


Mike Nichols’un son filmi, Afganistan’da Sovyet işgaline karşı direnen mücahitlere örtülü ödenekten CIA desteğiyle uçaksavar silahları sağlanması için mücadele veren Demokrat Partili bir Teksas milletvekilinin siyasi mücadelesine yer veren “Charlie Wilson’s War – Charlie Wilson’un Savaşı” oldu. 2007 yapımı filmin başrollerini Tom Hanks ve Julia Roberts üstlendi.


Yönetmen Mike Nichols, ABC televizyonunun ünlü haber sunucusu Diane Sawyer ile evliydi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG