Erişilebilirlik

Beyaz Polis Cinayetle Yargılanacak


Kuzey Charleston Belediye Başkanı Keith Summey yaptığı basın toplantısı yaparken
Kuzey Charleston Belediye Başkanı Keith Summey yaptığı basın toplantısı yaparken

Güney Carolina eyaletinde trafik ihlali nedeniyle durdurduğu silahsız siyah vatandaşı kaçarken arkasından defalarca ateş ederek öldüren beyaz polis işten atıldı ve hakkında cinayet soruşturması başlatıldı

Kuzey Charleston Belediye Başkanı Keith Summey yaptığı basın toplantısında yanlış davranışlar kimden gelirse gelsin destekleyemeyeceklerini söyledi.

Polis memuru Michael Slager Cumartesi günü 50 yaşındaki Walter Scott’ı kırık arka farı nedeniyle durdurmuş, sonradan koşarak kaçmaya çalışan Scott’ı vurarak öldürmüş ardından kelepçelemişti.

Olaya tanıklık eden bir kişinin kamerasındaki görüntüler Slager’ın Scott’a 8 kez ateş ettiğini gösteriyor.

Kuzey Charleston Emniyet Müdürü Eddie Driggers görüntüleri izlediğini ve gördüklerinin midesini bulandırdığını söyledi.

Güney Carolina’da meydana gelenler Amerika’da silahsız siyahlar ve polis arasında ölümle sonuçlanan bir dizi olayın yalnızca sonuncusu. Michael Brown’ın Ferguson’da vurulması, 12 yaşındaki Tamir Rice’in Cleveland’da öldürülmesi ve New York’ta Eric Garner’ın polis tarafından boğularak hayatını kaybetmesi polisin azınlık mahallelerinde kullandığı saldırgan taktiklerin ülkenin birçok yerinde protesto edilmesine neden olmuştu.

Kuzey Charleston’daki basın toplantısında bazı eylemciler “Adalet yoksa barış da yok” diye bağırdı.

Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü, Scott’ın ailesine taziye ziyareti yaptıklarını açıkladı ancak bu konuda soru sorulmasına izin vermedi. İki yetkili Güney Carolina Hukuksal Yaptırım Bölümü’nün konuyla ilgili soruşturma başlattığını, FBI’ın da ayrı bir soruşturma açtığını bildirdi.

Scott son kurşundan sonra yere düştüğünde Slager’ın Scott’ın yanına giderek kelepçe taktığı ve sonradan ateş açtığı noktaya döndüğü görülüyor. Memur burada yerden bir şey alarak Scott’ın yanına yerleştiriyor.

Scott’ın babası Walter Scott Sr. NBC televizyonuna yaptığı açıklamada oğlunun gecikmiş nafaka ödemeleri nedeniyle tekrar hapse girmek istemediği için kaçmış olabileceğini belirtti ve “yalnızca kaçmış” demekle yetindi.

Memur Slager, Scott’ın elektrikli şok tabancasını elinden alması üzerine ateş açtığını söylüyor.

İsmi açıklanmayan görgü tanığı görüntüleri Scott’ın ailesine teslim etti. Ailenin avukatının görüntüleri New York Times’a vermesi üzerine olay medyada yer aldı.

Scott ailesinin avukatı Chris Stewart “Ya video olmasaydı? Ya görgü tanığı, ya da bence bu kahraman olmasaydı? Bu durumda olmazdık çünkü ilk raporda memur Scott’ın kendisine saldırdığını, şok tabancasını almaya çalıştığını söylüyordu. Ama biri onu izlemiş” diye konuştu.

Kendisi de siyah Amerikalı olan Güney Carolina Senatörü Tim Scott, Twitter’da görüntüleri izlediğini yazdı ve olayı “akıldışı, gereksiz ve tamamen engellenebilir” olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG