Erişilebilirlik

Amerikalı Senatörlerden Obama’ya İsrail Çağrısı


83 Amerikalı senatör Başkan Barack Obama’ya, İsrail’e yıllık 3,1 milyar dolarlık askeri yardımı attıracak şekilde, bu ülkeyle yeni bir güvenlik anlaşması imzalama çağrısında bulundu. Yürürlükteki anlaşma 2018’de sona eriyor.

10 yıl süresi olan anlaşma iki yıl sonra bitiyor. Yeni bir anlaşma ile ilgili müzakereler devam ediyor. İsrail yardım miktarının yıllık en az 4 milyar dolara çıkartılmasını istiyor.

Senatörler İsrail’in ne kadar yıllık yardım gerektiğini belirtmedi ama uzun dönemli bir anlaşma için desteğe hazır olduklarını söylediler

Mektupta İsrail’in bir dizi militan tehdidiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapılıyor. Lübnan’daki Hizbullah, Gazze’deki Hamas, Suriye’deki El Kaide ve IŞİD ile Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki militan gruplar buna örnek olarak gösteriliyor.

Mektupta, Ortadoğu’ya giden silahların sıra dışı oranları düşünüldüğünde, İsrail’in hızlı bir şekilde kendisini yanlış askeri denge içinde bulabileceği yorumu yapılıyor.

Senato 100 üyeden oluşuyor. Bu çabaya öncülük eden Senatör Chris Coons ve Lindsey Graham, Obama yönetiminden hızlı hareket etmesini istedi.

Coons, istikrarsızlığın arttığı Ortadoğu’da Amerika ve İsrail’in tarihi ve sarsılmaz güvenlik ortaklıklarını yeniden teyit etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Amerika bu yıl yabancı ülkelere askeri 17 milyar dolardan fazla yardımda bulunuyor. Afganistan, 3,8 milyar dolarla en fazla yardım alan ülke. İsrail, Afganistan’ı izliyor. Üçüncü sırada ise 1,3 milyar dolar ile Mısır var.

Bu yardımlara ek olarak Kongre genelde Savunma Bakanlığı’nın bütçesini aşarak daha fazla ödenek sağlıyor. 2016’da İsrail’e savunma sistemleri için ek 206 milyon dolar, Demir Kubbe ve Davut’un Sapanı adlı füze savunma sistemleri için ek 40ar ve 150’şer milyon dolar, için 150 milyon dolar ve Arrow 3 füzeleri için de ek 15 milyon dolar verildi.

Senatörler, mektuplarında 2017 için şimdiden İsrail füze savunma bütçesini artırmayı düşündüklerini de belirtti.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı da, İsrail’in füze savunma bütçesi için 332 milyon dolar artış öngörüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG