Erişilebilirlik

Amerikalı Perakendecilerde Noel Beklentisi


Amerikalı Perakendecilerde Noel Beklentisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Amerika’da Noel ve yılbaşı hazırlıkları sürerken birçok marka ve mağaza, son dakika hediye alışverişlerini yapma telaşı içindeki müşterileri cezbetmek için farklı yollara başvuruyor. Zira bazı verilere göre bu yılki alışveriş sezonu, geçen yıla göre daha yavaş seyrediyor.

Amerikalı tüketiciler, yıllardır büyük indirimlere alışık. Ancak perakendeciler indirimleri düşük tutmak için bu yıl envanteri kısma ve sadece kendi mağazalarında bulunabilecek özel ürünleri pazarlama yoluna gitti. Tüketicilerinse indirimler için yine de beklemeye razı oldukları gözleniyor. Birçok mağaza, hediye alışverişini son dakikaya bırakan tüketicilerin getireceği gelire bel bağlamış durumda.

Bu yıl tüketim daha az

Perakende tüketimi bu yıl yüzde 2 arttı. Ancak bu veri, geçen yılki yüzde 2,4’lük orandan daha düşük. Bir araştırmaya göre tüketicilerin 29 Ekim’den itibaren Noel alışverişlerini mağazalarda değil internette yapmayı tercih ettikleri gözleniyor. Araştırma, bir milyondan fazla satıcının mağaza içi ve internet satışlarına bakılarak yapıldı.

İnternet satışları, yüzde 9 oranında arttı. Mağaza satışlarındaki artış ise sadece binde 1. Elektronik alışveriş, tüm perakende satışların yüzde 22’sini oluşturuyor. 2015 yılında ise bu oran yüzde 16’ydı. Ancak 45 günlük Noel alışveriş sezonunda geçen yıl kişi başına 69 dolar olan harcamalar bu yıl 70 dolara yükseldi.

İnternet satışları artıyor

Uzmanlar, tüketicilerin artık internet alışverişini daha çok tercih ettikleri görüşünde.

Bu yıl Noel alışveriş sezonunda yapı malzemeleri, elektronik, elektrikli ev eşyaları, mobilya, dekorasyon, sağlık ve kişisel bakım gibi kategorilerde satışların arttığı gözleniyor. Tüketicilerin mağazalara eskisi kadar çok gitmemesi ve mağazaların büyük indirimler yapması nedeniyle ise en çok kaybı yüzde 8,8’lik düşüşle her türlü ürünün satıldığı dev mağazalar yaşadı.

Ekonomik gerileme döneminin tüketim alışkanlıkları

Amerika’da Noel alışveriş sezonu, geleneksel olarak, Kasım ayının son Perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nün hemen ertesinde başlıyor. Ancak mağazalar her yıl indirimlere artık daha erken başlıyor. Bu yıl ayrıca mağaza envanterlerinin eskiye göre daha düşük olduğu gözden kaçmıyor.

Birçok uzman, Amerika’da ekonominin iyileşmeye başlaması, benzin ve gıda fiyatlarının düşük, başkanlık seçimi belirsizliğinin ise geride bırakılmış olması nedeniyle tüketicilerin bu yıl daha çok harcama yapacağını bekliyordu. Ancak birçok tüketici, indirim neredeyse oraya giderek tüm beklentileri boş çıkardı.

Bazı uzmanlarsa mağazaların daha çok indirim yapması gerektiği görüşünde.Kimilerine göre Noel alışveriş sezonunda daha çok indirim yapmayan mağazalar aslında kendilerine büyük zarar verdi.

Araştırmalara göre 1 ila 30 Kasım tarihleri arasında yapılan online satışların yüzde 67’sinde tüketiciler, promosyonlu satışlara yöneldi. Bu oran, geçtiğimiz yıl sadece yüzde 38’di. Aralık ayının ilk beş gününde yapılan promosyonlu satış oranı ise yüzde 60. Bu oran, geçen yıl yüzde 29’da kalmıştı.

İndirimleri beklemek

Tüketiciler, Noel’e birkaç gün kala indirim oranlarının daha da artmasını bekliyor.

Ulusal Perakendeciler Federasyonu verilerine göre Amerika’da 156 milyon kişi, ya da bir başka deyişle Amerikan nüfusunun yüzde 66’sı, Noel’den önceki Cumartesi günü uygulanacak son indirimleri bekliyor. Bir başka veriye göre Amerika’da geleneksel olarak en çok alışverişin yapıldığı gün kabul edilen Şükran Günü ertesi yerine Noel öncesi son Cumartesi günü artık daha çok satış yapılıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG