Erişilebilirlik

Amerikalı Girişimci Dünyayı Kurtarabilecek Uzay Projesinin Peşinde


Amerikalı fizikçi ve eski NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) astronotu girişimci, dünyayı tehdit etmesi muhtemel asteroidleri gözlemleyebilmek için bir teleskop geliştirmeye soyundu.

Devlet bütçesiyle değil, bağışlarla desteklenmesi beklenen Sentinel adlı teleskobun 2017 ya da en geç 2018’de uzaya gönderilmesi bekleniyor. Sentinel güneş sistemini gözlemlemeye başlayacak ve güneşin etrafında dönerek tehlikeli asteroidleri tespit etmeye çalışacak.

Teleskobun temel görevi bir kenti yok edebilecek kadar büyük olan asteroidleri izlemek olacak. Tehlikeli görülen asteroidler yıllarca takip edilerek dünyaya yaklaşıp yaklaşmadığı gözlemlenecek.

Projenin fikir mimarı, fizikçi Ed Lu, Washington Post’a yaptığı açıklamada teleskobun hayata geçebilmesi için birkaç yüz milyon dolar bağış gerektiğini söyledi. Lu, “Devlet bütçesinin hali ortada. Kimsenin bu işe soyunacağı yoktu. NASA her yıl dünyayı yok edebilecek büyüklükte asteroidleri tespit etmek için 5 milyon dolar harcıyor. Ama kimse daha küçük fakat felakete yakın sonuçlar doğurabilecek asteroidleri gözlemlemiyor” diyor.

Ed Lu ve projedeki ortağı eski Apollo uzay aracı astronotlarından Rusty Schweickart, teleskobun yapımı için Colorado’daki Ball Aerospace şirketiyle anlaşmayı yapmış. Ancak şimdi tek sorun, gerekli yüksek miktardaki bağışın bulunması. Projenin maliyetine ilişkin ilk tahminler 400 milyon doları bulacağı yönünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG