Erişilebilirlik

Amerikalı Diplomatlar Suriye Politikasını Eleştirdi


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda görevli 50’den fazla diplomat Amerika’nın Suriye politikasını eleştiren bir bildiriye imza attı. Diplomatlar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat hükümetine karşı askeri müdahale çağrısında bulundu.

Bildiri, orta ve yüksek düzeydeki 51 Dışişleri Bakanlığı yetkilisi tarafından imzalandı.

Amerikalı Diplomatlar Suriye Politikasını Eleştirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Bildiride, çökmekte olan ateşkes ışığında Suriye rejimine karşı hedefli askeri saldırılar düzenlenmesi çağrısı yapılıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, bildiriyi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da değerlendirdi. Kerry, “Önemli bir açıklama ve sürece çok fazla saygı duyuyorum. Geri döndüğümde bu yetkililerle buluşma şansına sahip olacağım” dedi. Kerry, bildiriyi görmediğini de vurguladı.

Esat rejimini hedef alabilecek askeri müdahale, Obama yönetiminin Suriye iç savaşına doğrudan müdahil olmama politikasında önemli bir değişiklik anlamına gelecek.

Bu tür saldırılar Amerika ile Rusya’yı karşı karşıya getirebilir.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bildiriyle ilgili haberi medyadan gördüğünü söyledi, “Yetkililerin bir başka ülkede şiddet kullanılarak devrilmesi çağrısı Moskova’da kabul edilemez” diye konuştu.

Peskov, böyle bir hareketin bölgeyi bütünüyle kaosa sürükleyebileceğini vurguladı.

Bildiriyi gören ama imzalamayan bir Amerikalı yetkili de Reuters’a yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın Suriye’de daha fazla Amerikan askerinin müdahil olmasına karşı olduğunu belirtti. Yetkili, bildirinin bu politikayı değiştirmesinin zor olduğunu da kaydetti.

Esad’a baskı

Bir başka kaynak da, bildirinin Suriye üzerine çalışan Amerikalı yetkililerin görüşlerini yansıttığını söyledi. Aynı kaynak bazılarının Suriye konusunda yıllardır çalıştığını ve şu andaki politikanın faydasız olduğunu düşündüklerini söyledi.

İsminin verilmesini istemeyen kaynak, imza atan grubun Şam rejimine askeri seçenekle baskı yapıldığını görmek istediğini söyledi.

Bildirideki imzanın fazlalığı dikkat çekiyor.

2014’te politika anlaşmazlığı nedeniyle Amerika’nın Suriye Büyükelçiliği’nden istifa eden ve Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde çalışan Robert Ford’a göre bu utanç verici şekilde yüksek bir rakam.

Ford, “Son 4 yıldır Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan kesim Esat rejimini müzakere masasına oturtabilmek için daha fazla baskı olmasını teşvik ediyor” dedi.

Ford, bunun ilk olmadığını söylüyor. 2012’de dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esat karşıtı muhalifleri eğitmeyi ve silahlandırmayı önermişti. Diğer kabine üyelerinden de destek gören plan, Başkan Barack Obama ve Beyaz Saray danışmanları tarafından reddedilmişti.

Bildiride, muhtemel hava saldırılarından söz ediliyor ancak Suriye’ye asker gönderilmesi önerilmiyor. Amerika’nın Suriye’de 300 askeri bulunuyor. Bu askerler IŞİD’e karşı alandakileri eğitiyor, Esat rejimini hedef almıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de bakanlık çalışanlarının Suriye’deki durumla ilgili bildirisinden haberleri olduğunu söyledi.

‘Bildiriyi inceliyoruz’ diyen Kirby, kapsamıyla ilgili yorum yapmayacağını, bunun Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının alternatif düşüncelerini açıklaması için resmi bir forum olduğunu söyledi.

Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı John Brennan, geçtiğimiz günlerde Kongre’deki bir oturumda, modern muhaliflere yönelik Rus hava saldırıları sayesinde Esat’ın geçen yıla kıyasla daha güçlü bir durumda olduğunu söylemiş, IŞİD’in terör ptotansiyeli ve küresel ulaşımının azaltılamadığını kaydetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG