Erişilebilirlik

Amerikalı Uzmanlardan AIDS'e Karşı Yeni Önlem


Amerikan hükümetinin fonlarıyla desteklenen bir grup uzman doktor sağlıklı insanların, HIV’ye yakalanmamak için AIDS ilacı kullanabileceği tavsiyesinde bulundu. Bu öneri hastalıkla mücadele örgütlerce de destekleniyor.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin 12 saat süren oturumunda AIDS hastalarının tedavisinde kullanılan Truvada adlı ilacın HIV enfeksiyonunu önlemek için sağlıklı kişilerce de kullanılması konusu ele alındı.

Katılımcılar Truvada’nın HIV enfeksiyonunu önlemede kullanımını destekledi ve Gıda ve İlaç Dairesi’nden HIV virüsü kapma riski altında olan kişilere ilacı kalabilmeleri için onay vermesini istedi.

Ulusal Azınlık AIDS Konseyi’nden Kali Lindsey, ”HIV enfeksiyonu olmayan bir kişinin önlem amacıyla Truvada gibi bir ilacı kullanmaya başlaması büyük bir adım olur. AIDS’le mücadelede büyük gelişme kaydetmiş oluruz,” şeklinde konuştu.

Kimileriyse Truvada’nın insanlara gereksiz güven vererek prezervatif kullanımını düşüreceği görüşünde. Ancak eğitimci Brad Miller, ilacın onaylanmasıyla güvenli seks konusunun daha da öne çıkacağı görüşünde: ”İnsanlar, bilinçlendirme programlarıyla, sağlıklarını korumak için ne yapmaları gerektiğini daha iyi bilecek.”

Lisa ve HIV enfeksiyonu olan eşi Tracy, Amerika’da bu durumda olan 140 bin çiftten biri.

Tracy, ”Eşim HIV enfeksiyonlu olmamı pek dert etmedi. Genellikle durumumu öğrenen kişiler arkalarına bakmadan kaçıyorlar," diyor.

Tracy’den ayrılmaktansa evlenmeyi tercih eden Lisa, Truvada kullanmayı da deneyecek.

Lisa, ”Sağlığımı korumak ve eşimin ihtiyacı olduğunda yanında olmak istiyorum. Bu nedenle Truvada’yı denemeye karar verdim,” diyor.

Tracy, önlem amacıyla AIDS ilacı kullanılmasını destekliyor: ”Önlem almak çok önemli. Bilim insanlarının AIDS’le mücadelenin yanında önlem amaçlı ilaç kullanımını önermesi büyük bir adım.”

Lisa ilacı ücretsiz olarak denemek için sıra bekliyor. Gelecekte ayda bin 500 doları bulan masraflarsa Lisa’yı kaygılandırıyor: ”Umarım Truvada ilacı bir an önce onaylanır ve bizim durumumuzdaki çiftler için bir an önce erişilebilir hale gelir.”

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, uzmanların tavsiyesi sonrasında konuyla ilgili resmi karar almadı. Ancak yetkililer gelecekte daha fazla kişinin HIV virüsü kapmasını engellemek için çaba harcayacaklarını bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG