Erişilebilirlik

Amerika'dan Türk Okullarına Uzanan Umut Köprüsü


Amerika’da Türk Okullarına Uzanan Umut Köprüsü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:01 0:00
Amerika’da 2005 yılında başlatılan Bridges of Hope - Umut Köprüleri projesi Türkiye’de, ihtiyacı olan okullara kitaplıklar kuruyor, kitaplar yolluyor. Projeye imza atan vakfın kurucusu Çiğdem Acar, Türkiye’de kütüphanesiz okul, kitapsız öğrenci kalmaması hayaliyle yola çıktıklarını söylüyor.

Avukatlık mesleğinin yanı sıra vakfın yöneticiliğini gönüllü olarak yürüten Çiğdem Acar, çalışmalarını şöyle anlattı: “Amacımız Türkiye’deki eğitim ihtiyaçlarını karşılamak. Türkiye’de bizimle çalışabilecek kuruluşları araştırdık ve İLKYAR adlı bir vakfı seçtik. İLKYAR, 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin değişik bölgelerinde yatılı ilköğretim bölge okullarına (YİBO) ve ilköğretim okullarına kütüphaneler kuruyor. İşte biz de bu deneyimleri nedeniyle ve bizim gibi tamamen gönüllü kişilerin çalıştığı bir yer olması itibariyle İLKYAR ile çalışmaya karar verdik. Biz burada değişik etkinlikler düzenliyoruz ve bu etkinliklerden elde ettiğimiz kazancı İLKYAR’a gönderiyoruz, onlarla beraber Türkiye’nin değişik bölgelerinde kütüphaneler kuruyoruz.”

Çiğdem Acar, 2007 yılı Ocak ayından bugüne kadar 100 kütüphane kurduklarını söylüyor.

Bridges of Hope Project - Umut Köprüleri Projesi, para toplamak için farklı etkinlikler düzenliyor, bu etkinliklerde hibe yoluyla elde edilen mal ve hizmetler açık artırmayla satışa çıkarılıyor. Acar, “Örneğin Bodrum Belediyesi’nin yelkenli eğitim teknesi bir haftalığına bize hibe edildi. Biz de bu bir haftalık süreyi 16 kişiye açık artırmada satacağız. Böylelikle hem yeni kütüphaneler kurmak için para toplamış olacağız, hem de Amerika’dan Türkiye’ye gidecek 16 kişiye ülkemizi tanıtacak, yöre halkının turizm gelirine katkıda bulunacağız,” diyor.

Çiğdem Acar’ın öğrenciler için kurulan kütüphanelerin yanı sıra öğretmenler için de kütüphane kurma hedefi var: “Öğretmenler için de psikoloji ve yeni eğitim yöntemleri konusunda Türkçe’ye çevrilmiş kitapların olduğu kütüphaneler kurmak istiyoruz.”
Bridges of Hope Project - Umut Köprüleri Projesi’nin bir diğer hedefi de öğrencilere sadece okulların açık olduğu dönemde değil, yaz tatillerinde de kitap ödünç alabilecekleri kütüphaneler kurmak.

Ancak Çiğdem Acar, bu hedeflerine ulaşmak için sadece New York’ta değil, Amerika’nın dört bir yanında bağış toplayabilecekleri etkinlikler düzenlemeleri gerektiğini düşünüyor, bunun için de Amerika’daki Türk toplumundan destek bekliyor.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG