Erişilebilirlik

Amerika’dan “Halkın Mücahitleri”ne İşbirliği Çağrısı


Amerika’dan “Halkın Mücahitleri”ne İşbirliği Çağrısı
Amerika’dan “Halkın Mücahitleri”ne İşbirliği Çağrısı

ABD Kuzey Irak’taki Eşref Kampı’nda kalan 3,400 İranlı militandan Bağdat yakınında bir üsse sevk edilmelerine karşı çıkmamalarını istedi

ABD Kuzey Irak’taki Eşref Kampı’nda kalan 3,400 İranlı militandan Bağdat yakınında bir üsse sevk edilmelerine karşı çıkmamalarını istedi.

Obama yönetimi İranlı rejim aleyhtarlarını Bağdat havaalanı yakınındaki Hürriyet Kampı’na, oradan da BM’nin desteğiyle başka ülkelere yerleştirmek istiyor. Amerika, havaalanına yakınlığından ötürü kampın transit merkezi olarak kullanılmasından yana.

Amerikalı yetkililerin Eşref Kampı’nın yöneticileriyle görüştüğü ve nihai kararı onlara bıraktığı öğrenildi. İran’la dostane ilişkiler içinde bulunan Şii hükümet, amacı Tahran’daki dinci rejimi devirmek olan grubun topraklarında barındırılmasını egemenlik ve bağımsızlığının ihlali olarak görüyor.

Amerika “Halkın Mücahitleri”ni terör örgütü saysa da karmaşık nedenlerden ötürü İran’a iade edilmelerini istemiyor. Örgütü Avrupa Birliği de bir süre terör listesine sokmuş ancak daha sonra çıkarmıştı.

Örgüt 1960’lı yıllarda, İran’da, Şah Rıza Pehlevi'ye karşı kurulmuştu. Şah’a karşı silahlı mücadele veren örgüt, o zamanlar İran’daki askeri projelerde çalışan bazı Amerikalı sivil ve askerlerin ölümünden de sorumlu tutuluyor. 1979 yılında Şah’ın devrilmesiyle sonuçlanan İslam Devrimi'ne destek veren solcu örgüt kısa bir süre içinde dincilerden ayrılmak daha sonra da dinci rejimin baskısıyla ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Merkezini 1981 yılında Paris'e taşıyan örgüt, Tahran'daki dinci hükümete karşı silahlı mücadelesini sürdürdü. İran-Irak savaşı sırasında da İran karşıtı faaliyetlerine devam eden örgüt, yıllarca Irak’ı üs olarak kullandı. Zamanla Fransa’dan gördüğü desteği yitiren Halkın Mücahitleri örgütü, 1986 yılında Saddam Hüseyin’in desteğiyle merkezini Paris’ten Irak’a aktardı.Ancak örgütün, savaş sırasında, İran’ın düşmanıyla işbirliği yapması davalarını destekleyen İranlılar tarafından bile hoş karşılanmadı.

90’lı yıllarda İranlı rejim aleyhtarlarını tek bir şemsiye altında toplayan Halkın Mücahitleri 2001 yılında şiddet eylemlerinden vazgeçtiğini ileri sürüyor.

İlk Irak savaşı sırasında Amerikan ordusuyla Halkın Mücahitleri arasında gerginlik çıkmış ve örgüt militanlarına, silahlarını teslim etmemeleri halinde yok edilecekleri bildirilmişti. 2003 yılındaki ikinci işgal sırasında ise örgütün silahları alındı ve üyeleri Kuzey Irak’ta Eşref adlı kampa sevk edildi.

Halkın Mücahitleri’nin terör örgütü sayılmasına rağmen Amerikan ordusu tarafından korunması ve Irak’taki varlığı Tahran ve Bağdat hükümetleri arasında sürekli gerginlik konusu oluyor. İran, yıllardır ülkede çeşitli eylemler ve suikastlar yapan örgütün üyelerine af teklifinde bulunmuş ancak liderlerinin yargılanmak üzere İran’a iade edilmesini talep etmişti.

Halkın Mücahitleri yıllardır terörist örgüt olmadığını, İran halkı için demokrasi mücadelesi verdiğini savunuyor.

2009 yılının yazında Irak ordusu Eşref kampını basmış ve onlarca kişiyi öldürmüştü. Daha büyük bir katliamı Amerika'nın devreye girmesi önledi.

XS
SM
MD
LG