Erişilebilirlik

Amerika'daki Kuraklık Diğer Ülkeleri Nasıl Etkileyecek?


Amerika’nın bazı kesimlerini etkileyen kuraklığın gıda fiyatlarını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Kötü bir hasat mevsimi nedeniyle özellikle mısır ve soya fasulyesi fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir artış bekleniyor, bu da daha şimdiden birçok ekonomisti kaygılandırıyor. Çünkü bu fiyat artışları sadece Amerika’yı değil diğer ülkeleri de etkileyebilir.

2012 yazı daha şimdiden rekorlar kitabına aday görünüyor. Ancak bu rekor, özellikle çiftçiler için hiç de sevindirici değil. Bu görüşü tarım uzmanı Terry Roggensack da paylaşıyor: “1988’den bu yana en kurak günleri yaşıyoruz. Bu, mısır üretimini olumsuz etkiliyor. Önümüzdeki üç hafta da bu şekilde devam ederse soya fasulyesinde de aynı durum sözkonusu.”

Sıcak ve kuru hava hasadı ciddi oranda azaltabilir. Kısa zamanda durum değişmezse, çiftçi Matt Hughes ektiklerinin üçte birini kaybedebilir: “Kuraklık tarımı çok kötü etkiledi, mısırlar da soya fasulyesi de büyümüyor. Oysa ben bu tarlalara büyük yatırım yaptım, çok zaman ve emek harcadım.

Hasadın kötü olması fiyatarı arttıracak.

Mayıs ayından bu yana türev borsalarda mısır ve soya fasulyesinin fiyatları %20’den daha fazla bir oranda arttı. Bu da Amerika ve diğer ülkelerde gıdaya daha fazla para ödeneceği anlamına geliyor.

Jerome Levy Tahmin Merkezi uzmanlarından Şirinivas Tiruvadantay, “Çin’de besicilik yapıyorsanız, muhtemelen bu yıl hayvan yemi için daha fazla para harcamanız gerekecek,” şeklinde konuşuyor.

Bu sorun Asya’dan Ortadoğu’ya kadar tüm ülkeleri etkileyebilir. Hatta gıda bakımından kendi kendine yeterli olan ülkelerin de fiyat artışlarından etkilenmesi mümkün.

Şirinivas Tiruvadantay, “Örneğin Hindistan, genelde hasadın iyi olduğu yıllarda şeker fazlasını ihraç eder, ama kuraklık zamanı ithal etmek zorunda kalır. Hindistan dünyanın iki numaralı şeker üreticisi, bir numaralı tüketicisidir. Eğer Hindistan şeker ithal etmek durumunda kalırsa, bu tüm dünya pazarları üzerinde baskı oluşturur,” diyor.

Ekonomik ve siyasi istikrarsızlık gıda fiyatlarındaki artışla daha da güçlü bir dalga haline gelebilir. Eğer Amerika’da büyük tarım alanlarının bulunduğu yerlerde kuraklık sona ermezse, uzmanlar, bazı yoksul ülkelerin -- özellikle de Amerika’dan gıda yardımı alanların -- ekmek gibi temel ihtiyaçları karneye bağlayabileceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG