Erişilebilirlik

ABD Göçmenlik Reformu Neler İçeriyor?


Amerika’daki Göçmenlik Reformu Tasarısı Neler İçeriyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:41 0:00
Amerika’da sayıları yaklaşık 11 milyonu bulduğu tahmin edilen kaçak göçmenlerin yasal statüye geçmelerinin yolunu açabilecek göçmenlik reformunda önemli adımlardan biri daha atıldı. Sekiz senatörün oluşturduğu grup, hazırladıkları tasarıyı Salı akşamı paylaştı. Geniş kapsamlı yasa tasarısı, sınır güvenliğine ilişkin düzenlemelerin ardından kaçak göçmenlerin vatandaş olmalarının yolunu açan sürecin de haritasını çizecek.

Bu konudaki ayrıntıları Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nün Washington’dan yaptığı canlı televizyon yayını sırasında uzman bir isimle ele aldık. Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan göçmenlik avukatı Arda Beşkardeş, 800 sayfayı aşkın tasarının temel hatları konusunda izleyiciyi bilgilendirdi.

Canlı yayınımızda ele alınan konular arasında aşağıdaki başlıkları bulabilirsiniz:

-Tasarı genel anlamda 3 hedef içeriyor. Yasal statü için gerekli yolun açılması, milyonlarca kayıtsız göçmen için vatandaşlığa giden yolun oluşturulması, Amerika’nın sınırlarının yasadışı girişlere karşı güvenli hale getirilmesi olarak özetlenebilir bu temel hedefler. Peki kaçak statüdeki Türk vatandaşlarının da faydalanabileceği bilgiler içeren noktalar neler?

-Kaçak göçmenlerin yasallaşma sürecinde önemli tarih ve detaylar neler?

- Yasa tasarısında göçmenlik sistemi dahilinde dağıtılan vizelere ilişkin değişiklikler de getiriliyor. Vizelerin dağıtımına yetenek tabanlı bir uygulama getirilmesi ve aile kaynaklı vizeler ile çalışma vizeleri arasında bir denge kurulması hedefleniyor. Tasarının bu haliyle kabul edilmesi halinde nasıl değişiklikler beklemek lazım?

-Yasa tasarısı kapsamında iki grup daha hızlı biçimde yaşama ve çalışma vizesine sahip olacaklar. Bunların ilki aileleri tarafından kaçak olarak Amerika’ya getirilen çocuklar ve tarım çalışanları. Bu konudaki detaylar neler?

Bütün bu konuları ve diğer ayrıntıları yukarıdaki söyleşi videomuzda bulabilirsiniz.

Amerika’nın Sesi’nin bu canlı bülteninin tüm arşivine burayı tıklayarak (Arşiv Sayfası) ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG