Erişilebilirlik

Amerika'da İslamofobi Neden Artıyor?


Amerika'da İslamofobi Neden Artıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Amerikan Kongresi Temsilciler Meclisi üyesi Keith Ellison, Amerika’da son yıllarda artan İslamofobi'yi siyasetçilerin sorumsuzca söylemlerinin körüklediğini söylüyor. Amerikan Kongresi’nin Müslüman milletvekillerinden Ellison, Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump’ın bu konudaki açıklamalarını da eleştiriyor.

Ellison bu konuda şunları söyledi: “Amerika’da İslamofobi artıyor çünkü birçok kişi bundan nemalanıyor. Bu artışı körükleyen birçok dernek ve kuruluş var. Ekonomik ve sosyal açıdan zorluk çekenlere içinde bulundukları durumun nedeninin Müslümanlar olduğu söyleniyor. Tabii bu durumdan sadece Müslümanlar değil, örneğin Latin Amerikalı toplum da etkileniyor. Donald Trump’ın nefret söylemlerinden nasibini alan ilk grup siyah Amerikalılar. Trump, kanun ve nizama vurgu yaptığı her konuşmada aslında siyah Amerikalılar’ı eleştiriyor. Hepimizin birlik olarak bizi bölmeye çalışanlara karşı durmamız gerekiyor.”

Amerika’da yaşayan üç buçuk milyon Müslüman, yüzde bir oy oranına sahip. Birçok Amerikalı Müslüman siyasette de fazla aktif rol oynamıyor. Bu seçimde ise eskiye oranla çok daha fazla Müslüman’ın oy kullanması bekleniyor. Bu artış, seçim sonucunu etkiler mi? Keith Ellison’a göre, Müslümanlar’ın siyasette daha aktif rol üstlenmesi şart.

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihat Awad da Amerika’da artan İslamofobinin bütün ülkede birlik için tehlike oluşturduğu uyarısında bulunuyor ve herkesin bu tür dar görüşlere karşı durması gerektiğini vurguluyor.. Awad, “İslamafobi aslında sadece Amerikalı Müslümanlar’ın sorunu değil. Bu bütün dinadamlarının ve hatta inanmayanların karşı çıkması gereken bir konu, çünkü Amerika’yı içten kemirecek ve ayrıştıracak bir sorun. Amerika’nın imajı bu nedenle uluslararası toplumda da zarar görüyor. Bazı politikacılar bu söylemlerden siyasi çıkar elde etmeye çalışsa da, aslında bu tutumun ülkenin değerlerine ve istikrarına zarar verdiğini görmüyorlar” diye konuşuyor.

Nihat Awad, Müslümanlar’ın siyasete girmesinin İslam dinine ters düşeceği görüşüne, Hz. Muhammet’in yaşamından örnek vererek karşı çıktı. Awad, Müslümanlar hakkında bilinen yanlış düşüncelerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Amerika’daki tıp doktorlarının yüzde 10’unun Müslüman olduğunu söyleyen Awad, yüksek eğitim alan birçok Müslüman’ın Amerikan toplumuna sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan büyük katkıda bulunduğunun da altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG