Erişilebilirlik

Amerika’da Yine İdam


Reis Bhuiyan basın mensuplarıyla görüşürken. Üst sol köşede hastaneden çıktığı gün
Reis Bhuiyan basın mensuplarıyla görüşürken. Üst sol köşede hastaneden çıktığı gün

Texas eyaleti yetkilileri önümüzdeki saatlerde bir kişiyi daha idam etmeye hazırlanıyor.

2001 yılındaki terör saldırılarından hemen sonra misilleme olarak yabancı asıllı üç kişiyi vuran ırkçı Amerikalının cezası Anayasa mahkemesinden dönmezse infaz edilecek.

Mark Stroman adlı hükümlünün Arap sanarak vurduğu biri Hint diğeri Pakistanlı iki kişi öldü; Bangladeşli üçüncü kişi ise kör kaldı. Anayasa mahkemesi infazı ertelemezse Stroman bu yıl içinde Texas’da idam edilecek 8. kişi olacak.

Reis Bhuiyan adlı Müslüman Bangladeşli yüzüne ateş ederek kör olmasına sebep olan kişiye idam cezası verilmemesini istemiş, onu af ettiğini söylemişti.

Stroman’in cezası muhtemelen “pentobarbital” adlı ilaçla infaz edilecek. Bu ilaç genellikle salgın hastalık durumunda büyükbaş hayvanların imhası için kullanılıyor.

Nedeni ise bu amaçla kullanılan üç ilaçtan “thiopental”ın bulunamaması. Avrupa şirketleri, idamlarda kullanıldığı için bu ilacı Amerika’ya satmaya reddediyor.

Amerikan Anayasa Mahkemesi, 1976 yılında idam cezasını eyaletlerin yetkisine bırakmıştı. İdamlarda başı çeken Teksas’da, o zamandan beri asılan, elektrikli sandalyede kavrulan veya zehirli iğneyle öldürülen kişilerin sayısı Amerika toplamının 4 misli üzerinde.

XS
SM
MD
LG