Erişilebilirlik

Amerika'da Yavaş Ekonomik İyileşme Kaygılandırıyor


Amerika’da ekonomik iyileşmenin beklenenden yavaş gerçekleştiğini kanıtlayan son göstergeler kaygı yarattı. Geçtiğimiz günlerde Amerikan Merkez Bankası FED’in, ekonomik iyileşmeyle ilgili olumlu beklentilerinin azaldığını açıklaması ve işsizlik maaşına başvuranların sayısının artması karamsarlığı arttırdı.

Amerikan Çalışma Bakanlığı işsizlik maaşına başvuranların sayısının 484 bin ile son altı ayın en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı.

Bu verilerden sadece birkaç gün önce Merkez Bankası FED, ekonomik iyileşmenin hızının beklenenden düşük olacağını açıklamıştı


Alec Young, Standard and Poors’un yatırım stratejisi uzmanı. Young, “Bu, iyileşmenin beklenenden yavaş olacağının hatta ikinci bir durgunluğa girilebileceğinin işareti” diyor.

Emlak fiyatları da yatırımcıları endişelendiren bir başka konu. Emlak piyasasını yakından takip eden Realty Trac, hacizlerin Temmuz ayında yüzde 4 arttığını açıkladı. Bu da en az 400 haneye haciz duyurusu yapıldığı anlamına geliyor.

Üstelik bu rakamlar sadece birer istatistikten ibaret değil. Örneğin Atlanta’da binlerce kişi kamuya ait ucuz inşaat desteği için sıraya girdi.

Düşük faiz oranlarına rağmen Amerika’da emlak piyasası hala canlanmış değil. Ekonomist David Resler, yine de en kötü günlerin geride kaldığı görüşünde:

“Dibe yaklaştığımızı düşünüyoruz ve orada bir süre kalabiliriz çünkü yeni ev alacak ya da evlerini satacak kişilerin kafasında hala soru işaretleri var.”

Wall Street’te de durum farklı değil. Ekonomist David Resler, piyasalardaki kırılganlığın aslında belirsizlikten kaynaklandığını ve yatırımcıların tedirgin olduğunu söylüyor:

“Ekonominin birkaç ay sürecek bir istikrara ihtiyacı var. Bence yılda 250 bin doların altında kazananlardan yapılacak vergi kesintileri konusuna odaklanmak gerekir.”

Cumhuriyetçiler bu konuda bölünmüş durumda. Demokratlar, zenginlere uygulanan vergi kesintilerinin azalmasının, orta sınıfın omuzlarındaki yükü arttıracağına ve bütçe açığını yüzde 30 büyüteceğine inanıyor.

Cumhuriyetçilerse yılda 250 bin doların üstünde kazananlardan daha az vergi alınması sayesinde istihdam yaratılabileceğini savunuyor.

Ekonomi ve vergiler konusunun Kasım’daki ara seçimlerde seçmenin tercihinde önemli rol oynaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG