Erişilebilirlik

Amerika'da Vergi Tartışması Yeniden Alevlendi


Amerika’da iktidardaki Demokratlarla muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasında vergi politikası konusunda anlaşmazlık Pazartesi günü yeniden alevlendi. Başkan Barack Obama yaklaşık 10 yıl önce yürürlüğe giren vergi indirimlerinin orta sınıf Amerikalılar için uzatılmasını isterken, yüksek gelirli Amerikalıların vergilerinin arttırılması çağrısında bulundu.

Amerika’da genel seçimlere dört ay var. Bugün Beyaz Saray’da açıklama yapan Obama, yıllık geliri 250 bin dolardan az olan Amerikalılar için vergi indiriminin bir yıl daha uzatılmasını istedi. Vergi indirimlerinin uzatılması Amerikalı vergi mükelleflerinin yüzde 98’ini kapsayacak. Obama, Amerika’nın en zengin kesimlerine uygulanan vergi indiriminin süresinin dolmasıyla yenilenmemesi gerektiğini savunuyor. Amerikan başkanı, yıllık geliri 250 bin dolardan fazla olan Amerikalılara vergi indiriminin uzatılmasının önümüzdeki 10 yıl içinde Amerika’nın kamu borcunu 1 trilyon dolar arttıracağını bildirdi. Obama şöyle konuştu: “Yukarıdan aşağıya inen ekonomi anlayışına daha fazla ihtiyacımız yok. O teoriyi denemiştik, ne olduğunu gördük. O anlayışa geri dönemeyiz. Şimdi, orta sınıfı güçlendirecek ve büyütecek politikalar uygulamalıyız.”

Obama, daha çok kazanların daha fazla vergi ödemesi gerektiği görüşünün halk tarafından desteklendiğini savundu.

2012 seçimlerindeki rakibi eski Massachusetts valisi Mitt Romney ve Kongre’deki Cumhuriyetçiler Obama’nın teklifine karşı çıkıyor ve vergi indirimlerinin herkes için uzatılmasını istiyor. Romney, Obama’nın teklifinin vergilerin arttırılması anlamına geldiğini savundu ve başkanı istihdamı nasıl arttıracağını, orta sınıfı nasıl destekleyeceğini bilmemekle suçladı.

Bu tartışma Amerika’da bir süredir devam ediyor. Demokratlar zenginlerin daha fazla vergi vermesi gerektiğini savunurken, Cumhuriyetçiler yüksek gelirli kesimlerin vergisinin arttırılmasının işverenleri zor durumda bırakacağı için istihdamı olumsuz yönde etkileyeceğini savunuyor.

Vergi politikası ve kamu harcamaları 2012 seçimlerinin en önemli konularından biri. Ancak seçim yılı olması nedeniyle bu konularda Kongre’de ilerleme sağlanması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG