Erişilebilirlik

Amerika'da Üç Eyalette Önseçim Yapılıyor


Amerika’nın batısındaki üç eyalette seçmenler, önseçimler için sandık başına gitti. Cumhuriyetçi Partili Donald Trump ve Demokrat Partili Hillary Clinton, partilerinin adaylıklarını alabilmek için Arizona, Utah ve Idaho eyaletlerinde elde edecekleri kazanımlarla başarılarını pekiştirmeye çalışıyor.

Kamuoyu yoklamaları, siyasette acemi olan emlak devi Trump’ın, iki rakibi Texas Senatörü Ted Cruz ve Ohio Valisi John Kasich’i geride bırakarak Arizona eyalerinde ipi göğüsleyeceğini gösteriyor. Ön seçimi kazanan isim, galip gelen aday adayının tüm delegeleri topladığı Arizona’dan 58 delege alacak.

Nüfusunun büyük çoğunluğunu Mormonların oluşturduğu Utah eyaletindeyse durumun daha farklı olduğu gözleniyor. Seçim anketleri Texas Senatörü Ted Cruz’un başı çektiğini gösterse de Cruz, oyların yarısından fazlasını alması durumunda sadece 40 delege elde etmiş olacak. Oyların yarısından fazlasını tek aday adayının alamaması halindeyse delegeler, aday adayları arasında bölüştürülecek.

Demokrat Parti cephesindeyse anketler, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Arizona eyaletinde yarışı önde götürdüğünü gösteriyor. Ancak Clinton, hem Utah hem de Idaho eyaletlerinde rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın çok az farkla önünde yer alıyor.

Partilerinin adaylıklarını almaları durumunda Trump ve Clinton, Kasım ayında yapılacak genel seçimde kozlarını paylaşacak.

Arizona, Utah ve Idaho eyaletlerindeki ön seçimler, Belçika’nın başkenti Brüksel’de havalimanı ve bir metro istasyonunda düzenlenen terör saldırılarıyla aynı güne denk geldi.

İslamcı teröristlerin saldırılar düzenlemesinden sonra tüm Müslümanların Amerika’ya girişinin geçici olarak durdurulması çağrısı yapan Trump, yeni saldırılar olabileceği uyarısında bulunmuştu. Trump, Brüksel saldırıları sonrasında, ”Brüksel çok güzel bir kentti, hiç suç işlenmeyen harika bir yerdi. Şimdiyse felaket kenti oldu” dedi.

Ohio Valisi John Kasich ise uluslararası toplumun bu tür kötülükleri yapanları bulmak ve yok etmek için çabalarını iki katına çıkarması gerektiğini vurguladı. ”Radikal İslam bize savaş açtı” diyen Ted Cruz ise başkan seçildiği takdirde IŞİD militanlarını yenilgiye uğratmak için Amerika’nın tüm askeri gücünü seferber edeceğini söyledi.

Amerika’nın Avrupa’daki müttefikleriyle birlik olması gerektiğini savunan Hillary Clinton ise teröre karşı çok güçlü, akıllıca ve acilen yanıt vermenin önemini vurguladı. Bernie Sanders ise ”Bu tür barbarlıkların devam etmesine izin verilemez. Bu saldırı, uluslararası topluma biraraya gelip IŞİD’i yok etmesi gerektiğini hatırlatıyor” dedi.

Utah eyaletindeki önseçim, Cumhuriyetçi Partili Cruz ve Kasich açısından Trump’ın partinin adaylığını alması için gereken bin 237 delegeye yaklaşmasını engelleme çabası olarak algılanıyor.

Utah eyaletinde sandık başına giden Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 seçimlerindeki adayı Mitt Romney, Ted Cruz’a oy vereceğini söylemişti. Trump’ı durdurmanın tek yolunun Cruz’a oy vermekten geçtiğini savunan Mitt Romney, geçen hafta da Ohio’da yapılan önseçimde eyaletin valisi John Kasich’i desteklediğini söylemişti. Kasich’in memleketi Ohio’da önseçimi kazanmasıyla Trump’ın bu büyük Orta Batı eyaletinde zafere ulaşması ve çok sayıda delege elde etmesi engellenmiş oldu.

Cumhuriyetçi Parti’nin bir sonraki önseçim yarışı 5 Nisan’da Wisconsin, 9 Nisan’daysa Colorado eyaletlerinde yapılacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG