Erişilebilirlik

Amerika’da Trump Karşıtı Protestolar Sürüyor


Amerika genelinde Başkan seçilen Donald Trump karşıtı protestolar devam ediyor. Protestocular Trump için ‘benim başkanım değil’ şeklinde sloganlar atıyor.

Oregon eyaletinin Portland kentinde Cumartesi günü bir kişinin vurularak yaralandığı gösteriler sırasında 20’den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

En büyük gösteriler New York, Los Angeles ve Chicago kentlerinde gerçekleşti. Organizatörler protestolardaki hızı kaybetmek istemediklerini belirtiyor.

New York’ta binlerce kişi 5. Cadde’de barışçıl bir gösteri düzenledi.

62 yaşında emekli bir bankacı olan Mary Florin McBride, “ülkenin yeterince kalitesi olmayan, ırkçı, nefret dolu birini Başkan seçmesinden dehşete düştük” dedi. McBride, elinde ‘Amerika’da faşizme yer yok’ yazılı pankart taşıdı

Chicago ve Los Angeles’taki gösterilerde de ‘Trump’ı indir’, ‘azınlıklar önemli’ şeklinde pankartlar açıldı.

Güney Afrika’dan Amerika’ya mülteci olarak gelen 46 yaşındaki Evelyne Werzola bir polis devletinin ne yapabileceğini gördüğünü belirtiyor.

Werzola, “bu Amerikan rüyasının kalp kırıklığı gibi” ifadesini kullandı ve Amerika’nın yaşama nedeni için savaştığını belirtti.

Ülkenin farklı noktalarında genelde barışçıl geçen protestolar sırasında onlarca kişi gözaltına alındı, az sayıda polis de yaralandı.

Trump’ın Başkan seçilmesinin ardından protestolar hızlı bir şekilde organize edildi.

İlk açıklamasında protestoların medya tarafından tahrik edildiği suçlamasını yönelten Trump, daha sonra ise protestocuların “ülkeye olan tutkusunu” övdü. Trump, twitter hesabından “hep birlikte biraraya geleceğiz ve gurur duyacağız” ifadesini kullandı.

Amerika’da birçok seçmen anketlerin Demokrat Hillary Clinton’ın seçimi kazanacağını göstermesine rağmen Trump’ın Başkan seçilmesi karşısında şok olmuştu.

Seçimde 60.8 milyon kişi Clinton için oy kullanırken, 60.3 milyon kişi de Trump için oy kullanmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG