Erişilebilirlik

Amerika'da Topraksız Tarımcılık Yaygınlaşıyor


Hydrofoni, topraksız tarımcılık olarak biliniyor. Günümüzde, seralarda toprak kullanmadan, besin değeri yüksek su ile birçok meyve ve sebze türü yetiştirilebiliyor. Aslında topraksız tarımcılık binlerce yıldır bilinen ve uygulanan bir yöntem. Amerika’da küçük bir uygulama alanı bulsa da, geniş topraklara sahip olmayan ülkeler için büyük önem taşıyor. Doğaya dost olması ve her mevsim sebze-meyve üretimine izin vermesi, bu yöntemi daha da cazip kılıyor. İşte bu nedenlerle topraksız tarımcılık son dönemde Amerika’da da yaygınlaşmaya başladı.

Mary Ellen Taylor, haftasonları, başkent Washington’daki sebze pazarlarında, yetiştirdiği ürünleri satıyor. Son derece taze olan bu ürünler, Betsy Kulick gibi müşterilerden büyük ilgi görüyor: "Marul çok lezzetli. Kış aylarında bile her zaman aynı lezzeti bulmak mümkün. Taze sebze ve meyve, yazın ne kadar lezzetli ise şimdi de o kadar lezzetli."

Mary, bu ürünleri, başkent Washington’a 80 kilometre uzaklıktaki aile çiftliğinde yetiştiriyor.

Mary, "Ne kadar güzel değil mi? Çok temiz, toprak yok, kum yok, böcek yok. Yeşil bir gül gibi duruyor, hem de yenilebiliyor," diyor.

Mary, topraksız seralarında, her hafta dört bin adet marul yetiştiriyor. Yıl boyu da hasat almaya devam ediyor. Bu yüzden de çiftliğine “Sonsuz Yaz Hasadı” adını vermiş. Yarım zamanlı olarak çalışan 12 elemanı, tüm dünyadan gelen ziyaretçileri var.

Mary, "Birkaç hafta önce Botswana’dan bir grup yatırımcı geldi ve çiftliği ziyaret etti. Yine Afganistan’dan bir grup gelip incelemeler yaptı. İklimin çok sert olduğu Afganistan için topraksız sera tarımı ideal olabilir," şeklinde konuşuyor.

Topraksız tarım ürünleri bu seralarda, doğanın acımasız koşullarından korunmuş oluyor. Topraksız tarımda, arıtılmış su kullanılıyor.

Mary, "2 tonluk su tanklarında besin değeri yüksek su var. Su devri-daim yapıyor ve tüm bitkilerin köklerine gönderiliyor," diyor.

Mary, iki serasının toplam bir hektarlık alanı kapladığını söylüyor. Ancak aldıkları hasat beş hektarlık bir tarlanınkine eşit: "Bu şekilde ana metropollere yakın yerlerde küçük araziler üzerinde tarım yapma şansınız oluyor"

Mary, ürünlerini semt pazarlarında sattığı gibi, organik ürün marketlerine de toptan veriyor.

Kasap Dob Rodon, "Müşterilerimiz topraksız tarım ürünlerini çok seviyor," diyor.

Lokantalar da aynı tercihi yapıyor. Şef Anthony Lombardo, Mary’nin marullarını kullanıyor: "Müşteriler en fazla da salataları beğeniyor."

Mary, "Amerikalıların %90’ı hergün marul yiyor. Diğer küçük işletmeler batarken biz sürekli kardayız," diyor.

Mary, işler böyle devam ederse, seralarının sayısını arttıracağını söylüyor.


XS
SM
MD
LG