Erişilebilirlik

Amerika’da Temsilciler Meclisi Tartışmalı Göçmenlik Yasası DREAM'i Onayladı


Amerika’da Temsilciler Meclisi Tartışmalı Göçmenlik Yasası DREAM'i Onayladı
Amerika’da Temsilciler Meclisi Tartışmalı Göçmenlik Yasası DREAM'i Onayladı

Amerika’da Temsilciler Meclisi tartışmalı göçmenlik yasasını onayladı. Yeni yasa Senato’nun da onayını alarak yasalaşırsa genç kaçak göçmenler üniversiteye ya da orduya yazılmak suretiyle yasal statü kazanabilecek.

Yasa, “Kalkınma, Yardım, Eğitim ve Yabancı Gençler Yasası” ya da İngilizce baş harfleriyle DREAM Yasası olarak biliniyor. Beyaz Saray’a göre yasanın yürürlüğe girmesi halinde önümüzdeki 10 yılda bütçe açığı 2 milyar 200 milyon Dolar azalacak.

Yves Gomes Maryland’de üniversiteye başladı. Ancak Yves çok yakında sınırdışı edilebilir. Gomes şunları söylüyor: "Eğitimime devam etmek istiyorum. Amerika’da eğitim görmek ve tıp fakültesine gitmek istiyorum."

Amerika’da onbinlerce genç kaçak göçmen var. Amerika’da büyüyen, Amerikan okullarında eğitim gören Gomes, 14 aylıkken ailesiyle birlikte terkettiği Hindistan’a geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya. Gomes’in ailesi bir yıl önce sınırdışı edilmiş. Gomes şöyle konuşuyor: "Hindistan’a gidersem bütük emeklerim boşa gidecek. En azından burada üniversiteye gidebiliyorum."

Göçmenlik Amerika’da çok tartışmalı siyasi bir konu. Ülkede 11 milyon kaçak var. Tartışmanın odaklandığı konulardan biri 16 yaşından önce Amerika’ya giriş yapmış kaçak göçmenler. Temsilciler Meclisi’nin onayladığı DREAM Yasası bu gençlere iki yıllık yüksek okula ya da orduya kaydolmaları karşılığında yasal olma şansı tanıyor.

Teksas Üniversitesi’nden muhafazakar öğrenci Milanie Schwartz neden yasaya karşı çıktığını açıklıyor: "Yasal olmayan göçmenlerin vatandaşlığa kısa yoldan geçmelerinin haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Buraya yasal yollardan gelenlere aynı fırsat tanınmıyor."

Jon Feere de DREAM yasasına karşı olanlardan. Feere Washington’daki Göçmenlik Araştırmaları Merkezi’nde uzman. Feere yasa tasarısının ekonomi üzerinde yapacağı etkiden kaygı duyuyor ve şunları söylüyor: "Amerika’da işssizlik şu anda çok yüksek. Bir çok yasal göçmen iş ararken, kaçaklara bu işlere ortak olma imkanı vermek büyük haksızlık."

Raul Hinojosa Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde göçmenlik uzmanı ve eğitimli göçmenlerin ekonomiye katkıda bulunacağını savunuyor. Hinojosa şunları söylüyor: "Bu kişilerin ekonomiye katkıda bulunmasını engellemek bu gençlere yapılmış tüm mali yatırımın boşa gitmesi anlamına gelir. Trilyonlarca dolarlık potansiyeli sokağa atmış oluruz."

Yves Gomes üniversiteyi bitirip doktor olmak istiyor. Dream yasası olmazsa kendi hayallerinin de suya düşeceğinden korkuyor. Gomes şöyle konuşuyor: "Birçok öğrenci Harvard’da, California Üniversitesi’nde eğitim görüyor. Hepsinin önünde parlak bir gelecek var. Sistemse onları bilmedikleri bir ülkeye geri dönmeye zorluyor."

Lizeth Quinones 10 yaşındayken Colombiya’dan Amerika’ya gelmiş. Şimdi 24 yaşında ve bilgisayar grafik bölümünden mezun olmaya hazırlanıyor. Ancak Lizeth iş bulamamaktan korkuyor, çünkü yasal statüsü yok. Lizeth durumunu şöyle anlatıyor: "Bir hafta sonrasını planlayamıyorum. Bir hafta sonra nerede, nasıl uyanacağımdan emin değilim. Hapse atılmam da, Colombia’ya geri gönderilmem de mümkün."

DREAM Yasası ilk kez önerildiği 10 yıl önce uzun tartışmalardan sonra Kongre’den geçememişti. Cumhuriyetçi Partili üyeler bu kez de Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’da da onaylanması gereken yasayı engellemeye kararlı görünüyor.

XS
SM
MD
LG