Erişilebilirlik

Amerika'da Suriye'ye Müdahale Çağrısı Artıyor


Suriye’de ölü sayısı hızla artıyor. Ancak Amerikan yönetimi, diplomasiden, askeri olmayan yaklaşımlardan yana olmaya devam ediyor. Bu arada, bazı Kongre üyeleri, Amerikan yönetiminin Suriye’ye karşı daha sert bir politika izlemesi gerektiği görüşünde.

Suriye’de katliamın aralıksız devam etmesi Esad hükümetinin yaygın bir şekilde kınanmasına neden oluyor.

Suriye’de feci şeyler olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, Amerika’nın Suriye birliklerine hava saldırısı düzenlemesini ve muhalefeti silahlandırmasını istiyor: “Obama yönetiminin aciz dış politikası Amerika’nın liderliğine zarar veriyor.”

Obama Yönetimi, Suriye’de tek taraflı olarak hareket etmemeyi ve itidalli bir yaklaşım sergilemeyi kararlaştırdı. Savunma Bakanı Leon Panetta da bu görüşte: “Her açıdan, Suriye’deki durum son derece karmaşık. Kolay bir çözüm olmayacak.”

Geçen yıl NATO hava kuvvetlerinin desteği sayesinde bir başka diktatör – Libya lideri Muhammer Kaddafi devrildi. Ancak Suriye’de nüfus yoğunluğu, benzer bir hava operasyonuna engel oluşturuyor.

Aram Nerguizian, “Masum insanlara zarar verme olasılığı çok ciddi bir risk. Binlerce kişi ölebilir. Zaten ciddi boyutlara ulaşmış mülteci krizi daha da kötüleşebilir,” şeklinde konuşuyor.

Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Aram Nerguizian Esad karşıtı güçlerin de risk oluşturduğu görüşünde: “Bu kişilerin silahlandırabileceğimiz ve güvenebileceğimiz kişiler olup olmadığını bilmiyoruz. Silahların yayılması tehlikesi olduğu gibi, Amerika’nın bölgedeki çıkarları aleyhine çalışan grupların eline geçme olasılığı var."

Ancak Suriye’de ölü sayısı arttıkça uluslararası toplumun harekete geçmesi yönündeki çağrılar artıyor.

John McCain, “Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? 10 bin mi? 20 bin mi? Kaç kişi daha ölmeli?” diyor.

Amerikalı yetkililer askeri seçenekler üzerinde de durulduğunu söylüyor.

Leon Panetta, “Savunma Bakanlığı, her zaman olduğu gibi, başkanın o yönde karar vermesi ihtimalini dikkate alarak birçok senaryoyu değerlendiriyor,” şeklinde konuşuyor.

Bölge uzmanı Aram Nerguizian da Amerika’nın mevcut tutumunu destekliyor: “Biraz sabırlı olmamız gerekiyor.”

Ancak Suriye’de katliam devam ettikçe uluslararası toplumun da sabrı zorlanıyor.


XS
SM
MD
LG