Erişilebilirlik

'Amerika'da İslam Düşmanlığı Yaratma Girişimi Var'


'Amerika'da İslam Düşmanlığı Yaratma Girişimi Var'
'Amerika'da İslam Düşmanlığı Yaratma Girişimi Var'

Washington’daki Amerikan İlerleme Merkezi adlı düşünce kuruluşu küçük ve etkili bir grubun bilinçli bir çalışma yürüterek Amerika’da İslam karşıtlığını yaydığını ileri sürdü.

Amerika’da İslam karşıtlığı konusunda kapsamlı bir rapor yayınlayan Amerikan İlerleme Merkezi, şöyle yazdı: “…ülkemizde İslamofobi’nin yükselişinin arkasında küçük, sıkı bir ağ oluşturmuş olan bilgi saptırma uzmanları var. Bu uzmanlar etkili destekçileri, medya ortakları ve taban hareketiyle milyonlarca Amerikalıya ulaşıyor.” Raporda, Amerika’da İslam karşıtlığının yayılmasından bazı vakıfların maddi desteğini alan beş kişinin sorumlu olduğunu savundu.

Hafta başında 130 sayfalık raporunu yayınlayan Amerikan İlerleme Merkezi, İslam karşıtlığının yayılmasında etkili olan uzmanların sahte bilgi ürettiğini ve bu bilgilerin siyasi liderler ve basın tarafından kullanıldığını bildirdi.

Amerikan İlerleme Merkezi, Frank Gaffney, David Yerushalmi, Daniel Pipes, Robert Spencer ve Steven Emerson’ın bu hareketin başındaki uzmanlar olduğunu yazıyor. Araştırmalarına göre İlerleme Merkezi, son 10 yıl içinde yedi vakfın bu kişilere ve çalıştıkları kurumlara 40 milyon dolar destek verdiğini bildirdi. Rapora göre bu kişiler Amerika genelinde seminerler düzenleyerek, eyalet meclislerine bilgi vererek ve basın yoluyla aşırı İslamcılığın ve Şeriatın Amerika için ciddi bir tehdit oluşturduğu mesajını yayıyor. Bu hareketin 23 eyalette etkili olduğu vurgulanan raporda İslam karşıtlığının yayıldığı ifade ediliyor. Raporunda Washington Post gazetesi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına yer veren Amerikan İlerleme Merkezi Amerikalıların yüzde 49’unun İslam hakkında olumsuz görüşlere sahip olduğuna dikkat çekti. Bu oran 2002 yılında yüzde 39’du.

Raporun yazarlarından Amerikan İlerleme Merkezi Başkan Yardımcısı Faiz Şakir, Amerika’nın Sesi’nden Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

Söyleşyi izle:

XS
SM
MD
LG