Erişilebilirlik

Amerika’da İşsizlik Siyahları Vurdu


Amerika’da İşsizlik Siyahları Vurdu
Amerika’da İşsizlik Siyahları Vurdu

Başkan Barack Obama milyonlarca kişiye iş imkanı sağlayacak ve ekonomiyi canlandıracak yeni önlemler paketini Kongre’ye sundu. Amerika’daki yüksek işsizlik oranı özellikle Afrika kökenli Amerikalılara büyük darbe indirdi. 3 milyon siyah, iş bulmakta zorlanıyor. Siyahlar arasındaki işsizlik oranı son 27 yılın en yüksek seviyesinde.

İş başvuru fuarlarındaki uzun kuyruklar iş arayanların sayısının ne kadar fazla olduğunu anlamaya yetiyor. Durum özellikle siyahlar için çok daha kötü. David Baker Los Angeles’ta bankacılık sektöründe iş arıyor. Amerika Çalışma Bakanlığı rakamlarına göre işsizlik oranı % 9,1 düzeyinde. Ancak siyahlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 16,7 ile 1984 yılından bu yana en üst seviyeye çıkmış durumda.

Washington’daki Ekonomi Politikaları Enstitüsü’nden iktisatçı Heidi Shierholz, “Siyahlar arasındaki işsizlik oranı iş pazarının zayıflığı göz önüne alındığında aslında beklenen bir durum. Tüm sektörlerde çok ciddi bir iş kaybı sözkonusu. Bu durum en çok azınlıkları etkiliyor,” diyor.

İş arayan kimi siyahlar sağlık sektörü gibi eleman talebinin yüksek olduğu sektörlerde bile rekabetin çok sıkı olduğunu söylüyor. Başkan Obama yüksek işsizlik oranının ekonomik büyümeyi engellediğini söylüyor ve istihdam yaratacağına inandığı bazı uygulamaların kabul edilip yürürlüğe konulması için Kongre üyelerinden destek istiyor. Uzmanlar ekonomik gerilemeden en çok etkilenen siyah seçmenlerin Obama’nın üzerinde siyasi baskı oluşturduğunu söylüyor.

Obama yeni istihdam planı uzun süredir işsiz olanlara yardım etmeyi amaçlıyor. Altı aydır işsiz olan Jacklyn Willis şu anda işsizlere ücretsiz iş eğitimi veren bir grup şirketin sunduğu sekiz haftalık programa katılıyor.

Heidi Shierholz siyahlar ve diğer azınlıklar için hükümetin doğrudan iş alanı açacağı programlar gerektiğini söylüyor. Shierholz, “Böyle bir programdaki en önemli etken paranın nasıl harcanacağı konusuna eyaletlerin karar verecek olması. Teşvik paketinden gelen paranın belli bir kısmının maaşlara harcanacağına dair kimi kurallar konulabilir,” diyor.

Ancak yine de iktisatçılar özellikle siyahlar arasındaki işsizlik oranının birkaç yıl daha yüksek kalabileceğini tahmin ediyor.


XS
SM
MD
LG