Erişilebilirlik

Amerika'da Siyasi Mizahın Gücü


Amerika'da Siyasi Mizahın Gücü
Amerika'da Siyasi Mizahın Gücü

Amerika’nın en tanınmış iki komedyeni Washington’da miting düzenliyor

Amerikalılar arasında siyasi kutuplaşmanın en uç noktalara ulaştığı, basının güvenilirliğinin sarsıldığı bir dönemde komedyenler kolları sıvadı. Amerika’nın en tanınmış iki komedyeni bu hafta sonu Washington’da gösteri düzenliyor.

Amerikalıların çoğu siyasette kutuplaşmanın aşırıya kaçtığını düşünüyor. Siyasetçilere güven tükeniyor. Ancak anlaşılan o ki seçmenin güvendiği başkaları var: komedyenler. Lewis Black, Washington’daki izleyenleri kahkahaya boğdu. Bir izleyini Black'in başkanlığa aday olmasını istedi.

Black bu fikri beğenmedi: “Yok yok, ben başkan olmam. Washington gibi bir yerde yaşamak istemezdim.”

Black, televizyonda siyasi mizah yapan “Daily Show with Jon Stewart” programında ün saldı. Stewart ve Black, Amerika’da medyayla ve siyasetçilerle dalga geçen komedyenlerin başında geliyor.

Black, siyasetçilerin riyakârlığını gözler önüne sermenin önemli olduğunu vurguluyor: “Halka bu aptalların işe yaramaz olduğunu hatırlatmak bize düşüyor.”

Sinirli mimikleri olan ve siyasetin kendisini hayretler içinde bıraktığını öne çıkaran bir karakter olarak Black, sıradan vatandaşı temsil ettiğini söyledi: “Ben bu işleri anlamaya çalışan, şaşırmış, cevapları bilmeyen ve çaresiz vatandaşı temsil ediyorum. Bulduğum cevaplar ise delilik. Ama o kadar delice ki haklılık payı yüksek.”

Komedyenler artık kamuoyu oluşturmaya başladı. Kamuoyu yoklamalarına göre gençlerin temel haber kaynağı bu mizah programları. Colette Fozard’a göre Black’in mizah anlayışı son derece verimli: “Riyakârlıkları öne çıkarıyor. Bu sayede benim önemli konuları farklı bir şekilde düşünmemi sağlıyor.”

Siyasetçiler de komedyenlerin gördüğü desteğin farkında. Obama, Daily Show Programına defalarca konuk oldu. Programda ciddi konuları da tartıştı - en son Çarşamba akşamı programa katılmıştı.

Birkaç hafta önce de komedyen Steven Colbert Temsilciler Meclisi’ne bilgi vermek üzere oturuma çağrıldı: “Bu önemli meselelerin kamuoyunun dikkatine sunulması için şöhretimi kullanmaktan memnunum.”

Komedyenlerin ününün arttığı bir dönemde geleneksel medya organları da izleyici kaybediyor.Marvin Kalb 30 yıl CBS ve NBC televizyonlarına çalıştı. Kalb komedyenlere gösterilen ilgi ve saygının bir zamanlar haber sunucularına gösterildiğini anımsatıyor.

Kalb bir uyarıda bulunuyor: “Komedyenlerin temel haber kaynağı olmaya başladığı, Walter Cronkite’ın veya Edward Murrow’un yerini almaya başladıkları an sorun olur. Şu an durumun bu olması üzücü. Bunun tehlikesi, bu programların ciddiye alınması, şakayla gerçeğin birbirinden ayırt edilememesi.”

Daily Show sunucusu Jon Stewart ve Colbert Report sunucusu Stephen Colbert yarın (Cumartesi günü) Washington’da gösteri düzenliyor. Gösterilerde sağduyu çağrısı yapılacak. Bu komedyenlerin gerçekten ne kadar etkili olduğuna da bu gösteriler açıklık getirecek.

XS
SM
MD
LG