Erişilebilirlik

Amerika'da Silah Satışlarında Rekor Artış


Connecticut eyaletinin Newtown kentinde 6 yetişkinle 20 çocuğun öldürüldüğü okul saldırısının ardından Amerika’da silah satışları rekor kırıyor. Bu trajedi ve bu yıl yaşanan benzer olaylar silah satışlarının sınırlandırılması tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Amerika’nın Sesi muhabiri Jeff Swicord silah meraklılarının yeni yasaklar getirilmesi ihtimaline karşı yeni silahlar aldıklarını bildiriyor.

Washington’un bir banliyösündeki Engage Armament adlı silah mağazasının önünde açılıp açılmaz sıralar oluşuyor.

İşyeri sahiplerinden Andrew Raymond, Newtown’daki saldırıdan sonra silah satışlarında patlama yaşandığını söylüyor: “Doğal olarak talep çok yüksek, arz ise çok sınırlı. İnternet satıcılarının stokları hafta sonu tükendi. Biz elinde silah kalan nadir satış merkezlerinden biriyiz.”

Saldırı silahlarına gelebilecek yasak, silah meraklılarının dükkanlara akın etmesine neden oluyor.

Silahlar normalde 1200, 1300 dolara satılıyor. Okul saldırısından sonra fiyat 1600 dolara çıkmış: “Gelecek hafta bir sevkiyat daha olursa gelenleri büyük ihtimalle 1800, 1900 dolara satacağımızdan eminim.”

Ancak Andrew Raymond kaygılı. Eğer taarruz silahlarına yasak gelirse, mağazası batabilir: “Eğer gerçekten bu silahları yasaklarsa… ben herhalde uzun yol şöförü falan olmak zorunda kalırım.”

Başkan Obama silahlı şiddetin önlenmesi için özel bir panel kurulacağını açıkladı. Panel önerilerini gelecek yılın başında Kongre’ye sunacak. Büyük olasılıkla önerilerden biri, silah satışlarına yasaklama getirilmesi olacak: “Amerika’da çoğunluk askeri özellikli saldırı silahlarının satışının yasaklanmasını destekliyor. Halkın çoğunluğu, yüksek mermi kapasiteli şarjör satışının yasaklanmasını da destek veriyor.”

Dört yıl kadar önce Başkan Obama seçildiği zaman Amerika’da silah satışı patlaması olmuştu. Birçok silah sahibi solcu bir Demokrat olarak gördükleri Obama’nın silah satışlarına sınırlandırma getireceğini düşünüyordu.

2009’da yapılan bir silah sergisindeki satıcılar satışların bir yıl öncesine göre yüzde 60 arttığını söylüyor.

Annette Eliot, “Birikmiş silah siparişlerimiz var. Obama’nın seçileceğini anlayanlar Ekim’de bize akın etmeye başladı ve Kasım’a geldiğimizde siparişler birikmeye başladı,” şeklinde konuşuyor.

Ancak geçtiğimiz 4 yıl içinde silah satışlarına yeni sınırlandırmalar getirilmedi. Şimdi silah meraklıları zamanın değiştiğine inanıyor.

Raymond, “20 tane ölü çocuk, Aurora’daki saldırı, Hindu, Sikh tapınağına saldırı... Oregon’da alışveriş merkezindeki saldırı var. Sanırım fazla sorgulamaya gerek yok. Bu silahların satışını ciddi şekilde sınırlayacak yasalar çıkarılması gerekiyor,” diyor.

Amerika'da Silah Satışlarında Rekor Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG