Erişilebilirlik

Amerika'da Sigara Paketlerinin Üzerine Yeni Uyarılar Konacak


Amerika'da Sigara Paketlerinin Üzerine Yeni Uyarılar Konacak
Amerika'da Sigara Paketlerinin Üzerine Yeni Uyarılar Konacak

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, sigara paketleri için yeni bir sağlık uyarısı yayınladı. Daire, sigara üreticisi şirketlerden, paketlerin üzerine, sigaranın sağlığa verdiği zararları gösteren yeni fotoğraf ve uyarılar koymasını istiyor. oluşuyor. Bu uyarılar, sigara paketlerinin en az yarısını, tütün reklamlarının ise yüzde 20'sini kaplamak zorunda.

Doktorlar Amerika'nın tütünün sağlığa zararları konusunda yapılan uyarılarda önde gelen ülkeyken şimdi diğer 30 ülkenin gerisine düştüğünü söylüyor. Gıda ve İlaç Dairesi büyük uyarı resimlerinin sigara paketleri ve reklamlarında en geç gelecek yıl Eylül ayına kadar yer alması gerektiğini açıkladı. FDA yetkililerinden Margeret Hamburg, “Bu uyarı resimlerini sigara tüketicisine ve sigara içmeye meyilli kişilere ulaştırmayı amaçlıyoruz,” diyor.

Uyarılar sigaranın sağlığa zararlarıyla ilgili olarak son 25 yılın özetini yansıtıyor. 9 ayrı fotoğraf arasında çürümekte olan dişler, otopsi yapılmış bir kadavra da bulunuyor. Bu resimler paketin her iki yüzünün de üst yarısını kaplayacak. Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius bu mesajların tütünün zararlarıyla ilgili en sert ve etkili mesajlar olacağını belirtti. Bakan, “Bu uyarılar sayesinde sigara paketini eline alan herkes ne kadar büyük bir riskle karşı karşıya olduğunu görecek,” diye konuştu.

Amerika'da sigara içenlerin oranı 1960'lı yıllardan bu yana ciddi şekilde azaldı. Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre 46 milyon Amerikalı, yani her 5 kişiden biri hala sigara içiyor. Yılda yaklaşık 443 bin kişi tütün bağlantılı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Merkez, sigara tüketiminin erkeklerde akciğer hastalıklarından ölümlerin yüzde 90'ından, kadınlarda ise yüzde 80'inden sorumlu olduğunu açıkladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Doktor Thomas Frieden’a göre milyarlarca dolarlık tütün sektörü, yeni piyasa arayışı içinde ve dikkatlerini yurtdışına yöneltmiş durumda. Frieden, “Sigara içmenin yaygın olmadığı Afrika ülkelerinde sigara içme oranının artma potansiyeli var. Çin gibi sigara içmenin çok yaygın olduğu ülkelerde ise bu oranın aynı düzeyde tutulması için çalışılıyor,” diyor.

Sağlık uzmanları fotoğraf ve uyarıların sigara içmenin havalı olduğu imajını zedeleyeceği görüşünde. Araştırmalar benzer kampanyaların Uruguay, Brezilya, Kanada ve Avustralya'da sigara içme oranını azalttığını gösteriyor.

Dr. Frieden’a göre dünyada bir çok ülkeden gelen bilgilere göre siyasi irade ve devamlı çabalar sayesinde gelecek yıllarda 100 milyon kişinin hayatı kurtarılabilir.

Tütün firmaları yeni kurallara karşı çıktı ve bu uyarıların kendi ifade özgürlüklerini ihlal ettiğini savundu. Tütün şirketleri, sigara paketlerinin yarısının bu mesajlarla kaplanmasının halkı sağlık risklerine karşı uyarmaktan çok ürünlerini satın almamaya yönelttiğini iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG