Erişilebilirlik

Amerika'da Seçmenler Ekonomiye Bakıyor


Amerika'da Seçmenler Ekonomiye Bakıyor
Amerika'da Seçmenler Ekonomiye Bakıyor

Amerikalılar 2 Kasım’da Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesiyle 100 üyeli Senato’nun üçte birini seçmek için sandık başına gidecek

Amerikalılar 2 Kasım’da Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesiyle 100 üyeli Senato’nun üçte birini seçmek için sandık başına gidecek. Kamuoyu yoklamaları Amerikalılar’ın ekonomiyi en önemli öncelikleri olarak gördüğünü ve oy verirken tercihlerini buna göre yapacaklarını gösteriyor. Seçmenler istihdam yaratma ve refah seviyesini yükseltme sözü veren adaylara yöneliyor.

Amerika’da işsizlik oranı yüzde 9,6. California’daki işsizlik oranı bu ortalamadan 3 puan daha yüksek. Seçmenler, işe ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Demokrat Senatör Barbara Boxer, istihdam yaratmanın devletin en önemli görevi olduğunu söylüyor. Boxer, çevreyle dost işler yaratılırken bir yandan da vergi avantajları sağlanabilmesini umut ediyor. Hewlett-Packard’ın eski yöneticisi ve Boxer’ın Cumhuriyetçi rakibi Carly Fiorina ise vergilerin ve hükümet harcamalarının azaltılması ve özel sektöre istihdam yaratabilecek fırsatlar yaratılması taraftarı. Valilik yarışında da aynı tartışma hakim.

2007’de emlak sektörünün çökmesi ev kredilerini de aynı şekilde etkiledi. Bu durum son 70 yılın en kötü ekonomik durgunluğuna yol açtı.

Stockton kentinde işsizlik yüzde 17’ye ulaştı. Stockton’ın bu mahallesinde ev sahiplerinin yaklaşık 3’te biri kredi taksitlerini ödeyemez durumda.

Emlak sektöründeki çöküş bölgede işsizliğin de artmasına neden oldu. Ekonomist Jeff Michael durumu şöyle anlatıyor: "Bu bölge inşaat ve emlak sektörüyle ayakta duruyordu. Şimdi sektör yüzde 90 çökmüş durumda. Bu durum hem eyalet hem de yerel gelirlerde azalmaya yol açtı. İşsizliğin artması da genel olarak ekonomideki kötüye gidişi hızlandırdı."

San Francisco’da Katolik Hayır Kuruluşları gibi bazı sivil toplum örgütleri işsizlere yardımcı olabilmek için hem özel fonları hem de hükümet fonlarını kullanıyor. Böylece yarım gün işler yaratılıyor.

Hayır kuruluşu San Francisco’nun merkezinde düşük gelirlilere ev sağlıyor. Çocukların okuldan sonra bakılacağı bir tesis ve diğer yardımlar da bunun bir parçası. Hayır kuruluşundan Chris Callandrillo, kötü ekonominin kamu harcamalarında da kesintilere yol açacağından endişeli: "Programlar kesildiği için düşük gelirli aileleri, iş ve eğitim fırsatları arayanları, çocukları için yardım isteyenleri desteklemek için oluşturulan fonlar da kesiliyor. Bu da tabii ekonomiyi etkileyecek."

Her iki siyasi parti de bu sorunları çözebileceğini iddia ediyor. Kalifornia’da Demokratların sayısı Cumhuriyetçileri aşmış durumda. Ancak seçmenlerin 5’te birinden fazlası bağımsız.

Bağımsız Kalifornia Kamu Politikası Enstitüsü uzmanı Mark Baldassare, bu seçmenlerin sonucu değiştirebileceği görüşünde: "Bağımsızlar çözümleri dikkatle dinliyor. Sadece eleştirileri değil gerçek çözümleri tahlil ediyorlar. Şu ana kadar doğru yapılamayan şeylerle ilgili birçok eleştiri var ama önemli olan bundan sonra ne yapılacağı. Seçmenler şimdiye kadar buna yanıt alamadı."

Siyasi uzmanlar seçmenlerin kızgın ve endişeli olduğunu vurguluyor. Bu da Temsilciler Meclisi ve Senato’da bazı dengelerin değişmesine yol açabilir. Şu anda Kongre’nin iki kanadı da Demokratlar’ın kontrolunda.




XS
SM
MD
LG