Erişilebilirlik

Amerika'da Reçetesiz İlaç Kullanımı Kaygı Konusu


Amerika'da Reçetesiz İlaç Kullanımı Kaygı Konusu
Amerika'da Reçetesiz İlaç Kullanımı Kaygı Konusu

Sağlık yetkilileri reçeteli ilaçların rasgele kullanımının Amerika'da otomobil kazalarından sonra en fazla ölüme yol açan kazalara neden olduğunu söylüyor. Amerika'da her yıl en az 30 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Beş ayrı federal daire temsilcisi Başkan Obama'ya sundukları yeni bir planla reçeteli ilaçların uygunsuz kullanılmasının azaltılmasını hedefliyor.

Hanna Leos lise arkadaşlarının kuvvetli depresyon haplarını payşalarak 15 yaşında ilaç bağımlısı olmuş. Hanna şunları söylüyor: "Benzodiazapines, Valium, Xanax, Clonapin, Lorazapam gibi ilaçları fazlaca kullandım."

Bu ilaçlar ve güçlü ağrı kesiciler bir çok Amerikalı ailenin evinde bulunabilir. Gençler anne babalarının reçeteli ilaçlarını sarhoş olmak için kullanıyor. Hanna anlatıyor: "Anne babalar bu ilaçları reçeteyle satın alıyor ve bittikçe de yeniliyor. İlaçlar dolapta bekliyor. Gençler de bu ilaçlara kolaylıkla ulaşabiliyor."

Eczacı David Vandriesche sorunun çok ciddi olduğunu söylüyor: "Bazı yaşlılar, torunları ziyarete gelip gittikten sonra ilaçlarının bittiğinden yakınıyor. Ne olduğunu kendileri de anlamıyor."

Federal sağlık yetkilileri ve uyuşturucuyla mücadele dairelerinden temsilciler, düzenledikleri ortak basın toplantısında Obama yönetiminin yeni Ulusal Reçeteli İlaç Suistimalini Önleme Planı'nı açıkladı. Bu rastgele reçeteli ilaç kullanımını kontrol etmeyi hedefleyen ilk kapsamlı plan.

Plan 1 milyon doktorun daha düzgün reçete yazmaları için yeniden eğitilmesini öngörüyor. Plan uyarınca, halkın reçeteli ağrı kesiciler ve diğer ilaçların daha kolay izlenmesi sağlanacak ve halk bu ilaçları gereksiz yere kullanmanın doğurabileceği sonuçlar konusunda eğitilecek.

Gil Kerlikowski Obama'nın ilaç politikasından sorumlu ve şöyle konuşuyor: "Reçeteli ilaç sorunu tüm yaş gruplarını kapsıyor. Bu, sadece gençlerin ya da zenginlerin sorunu değil. Nüfusun her kesiminde bu sorun görülüyor."

Hanna Leos sahte reçete düzenlemek suçundan hapse girmiş. Ancak şu anda bağımlılığından kurtulmak için tedavi görüyor.

Rich Perry reçeteli ilaçları aşırı dozda kullandığı için 21 yaşında hayata veda etmiş. Perry'nin bağımlılık sorunu lisede başlamış. Perry'nin annesi Karen ve babası Rich yönetimin yeni planını destekliyor. Rich Perry şunları söylüyor: "Rich normal davrandığı için sorunun farkında değildik. Notları iyiydi. Golf takımındaydı. Herhangi bir gençten farkı yoktu."

Perry çifti, oğullarının bağımlılığının sadece reçeteli ilaçlarla sınırlı olmadığını da öğrenmiş. Rich eroin kullanmaya başlamış. Eroin Oxycontin gibi ağrı kesicilerden çok daha ucuz. Perry ailesi oğullarını rehabilitasyona göndermiş ancak bağımlılık yeniden tekrarlayabilen bir hastalık.Karen Perry şunları söylüyor: "Her seferinde tedaviye girip bağımlılıktan nasıl kurtulabileceklerini idrak ediyorlar ama yeniden bağımlı olma riskleri de var. Oğlum bu alışkanlıktan kurtulamadı."

Perry ailesi başka ailelerin de sevdiklerini aynı sebeple kaybetmemeleri için çalışıyor.

XS
SM
MD
LG