Erişilebilirlik

Amerika'da Protesto Gösterileri Durmuyor


New York'ta polis spor merkezinin girişinde protestocuları engellemeye çalışırken
New York'ta polis spor merkezinin girişinde protestocuları engellemeye çalışırken

Göstericiler gece bir basketbol maçının oynandığı spor merkezine giden caddeleri trafiğe kapatırken California'nın Berkeley kentinde de bir yerel tren istasyonunda seferleri kısa bir süre durdurdu

Amerika’da polis şiddeti ve ırkçılıkla suçlanan jüri kararlarını protesto gösterileri çeşitli kentlerde Pazartesi gecesi de devam etti.

New York’ta basketbol maçının oynandığı Barclay spor merkezine giden caddeleri göstericiler trafiğe kapattı. Spor merkezinin içinde de bazı basketbolcular yıldız oyuncu Lebron James dahil ısınma sırasında ırkçı polis şiddetini protesto eden sloganlar yazılı eşofmanlar giydiler.

California’nın Berkeley kentinde protestocular kısa bir süre için büyük bir karayolunu trafğe kapattılar ve bir yerel tren istasyonunda seferleri durdurdular.

Silahsız siyahları vurarak öldüren ya da aşırı müdahalelerle ölümlerine yol açan polis memurlarının arka arkaya jüri üyeleri tarafından temize çıkması, öfkeli Amerikalılar’ı bir haftadan beri sokaklara döküyor,

Son gösteriler, hafta başında jürinin New York’ta geçen Temmuz ayında Eric Warden adındaki bir siyahı, kollarını boynuna dolayarak nefessiz bırakan ve ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan beyaz polis memuru Daniel Pantaleo’yu suçsuz bulmasını izliyor. Öldükten sonra astım hastası olduğu öğrenilen Garner, polislerle boğuşurken defalarca nefes alamadığını söylemişti.

Geçen ay da Missouri eyaletine bağlı Ferguson’da Ağustos ayında Michael Brown adlı silahsız siyah bir genci vurarak öldürmekle suçlanan beyaz polis memuru Darren Wilson St. Louis mahkemesindeki jüri tarafından suçsuz bulunmuş, karar milyonlarca Amerikalıyı öfkelendirmişti.

Konu uluslararası boyuta da taşınmış durumda. Birleşmiş Milletler’in özel raportörü Rita Izsak, Amerika’da polis prosedürlerinin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Izsak, Ferguson ve New York’taki jüri kararlarının, Amerika’da siyahlara ve diğer azınlık gruplarına karşı orantısız güç kullanan yetkililerin cezasız kaldığı yönünde “meşru kaygılar” oluşturduğuna dikkati çekti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG