Erişilebilirlik

Amerika’da Polis Şiddetini Protesto Gösterilerinde Çok Sayıda Tutuklama


Amerika geçen hafta iki siyahın beyaz polisler tarafından öldürülmesi ve sonrasında da Dallas’ta beş polisin hayatını kaybettiği silahlı saldırının şokunu atlatmaya çalışırken haftasonunda ülke genelinde düzenlenen protestolarda çok sayıda gösterici tutuklandı.

Louisiana eyaletinin Baton Rouge kentinde dün geceden başlayıp bugün sabahın erken saatlerine kadar devam eden gösterilerde tutuklananlar arasında, siyahilerin hakları için mücadele eden “Siyahların Hakları Önemlidir” (Black Lives Matter) adlı hareketin önde gelen isimlerinden DeRay McKesson da vardı.

McKesson ve diğer göstericiler, Baton Rouge’de geçen hafta beş çocuk babası Alton Sterling’in polis tarafından vurulmasını protesto ediyordu. Polis, protestocuları otoyoldan uzak durmaları yönünde uyarsa da McKesson, kaldırım olmadığını söyleyerek yolun kenarından yürümüye devam etti. Protestocular, “adalet yoksa barış da yok”, “ırkçı polise hayır” şeklinde sloganlar attı.

Bunun üzerine polis aniden McKesson’ı tutuklarken, tutuklamanın gerekçesi olarak kamu emniyetini gösterdi. Göstericiler ise Amerikan medyasına yaptıkları açıklamada McKesson’ın hedef seçildiği düşüncesinde olduklarını söyledi. Protestolarda düzinelerce kişi tutuklandı.

Philando Castile adlı siyahın geçen hafta öldürüldüğü Minnesota eyaletinin St. Paul kentinde de yüzlerce protestocu polise maytap, taş ve şişeler fırlattı.

Ağır zırhlı polis yetkilileri ise gösteriyi dağıtmak için sis bombası ve gözyaşartıcı gaz kullandı. Olaylarda beş polis memuru hafif yaralandı.

Dallas’ta eski ordu çalışanı Micah Johnson adlı bir keskin nişancının barışçıl bir gösteri sırasında beş polisi öldürmesinin ardından ülke genelindeki polis birimlerinde gerginlik hakim. Dallas’taki olayın ardından, Tennessee ve Wisconsin olmak üzere en az iki eyalette polise ateş açma vakaları görüldü.

Robotla öldürme tartışmaya yol açtı

Bu arada Dallas Polis Şefi David Brown, keskin nişancı Johnson’ın bomba yüklü bir robotun havaya uçurulmasıyla öldürülmesi kararını savundu.

Bazı güvenlik yetkilileri, aktif bir saldırganın öldürülmesinde ilk kez bir robotun kullanılmasını sorgularken, bazıları bununla Ortadoğu’da teröristleri öldürmede kullanılan Amerikan askeri insansız hava araçları arasında yakın paralellik bulunduğunu savunuyor.

Ancak Brown, saldırganın kalın bir duvarın arkasında gizlendiğini ve polis ekiplerinin Johnson’ın üzerine çullanması halinde “ağır tehlike” altına gireceklerini savundu. Brown, CNN’e demecinde, “Bu yöntemi onayladım ve benzer durumda yine aynısını yapardım” dedi.

Ülke genelindeki protestolarda San Francisco’da göstericilerin trafiği tıkaması nedeniyle Körfez Köprüsü’ne (Bay Bridge) girişler kapatılırken, Washington, New York, Nashville ve Indianapolis gibi kentlerde de eylemler düzenlendi.

Daha büyük saldırılar planlıyormuş

Bu arada Dallas Polis Şefi Brown, kentte beş polisi öldüren saldırgan Micah Johnson’ın daha geniş kapsamlı saldırılar için de planlar yaptığını belirtti.

Brown, CNN’e verdi mülakatta, Johnson’ın kapalı bir garajda polis tarafından öldürülmeden önce duvara kanla şifreli bir mesaj yazdığını söyledi. Mesajda “RB” harflerinin yazılı olduğunu kaydeden Brown, bunun ne anlama geldiğinin henüz bilinmediğini ancak şüphelinin diğer planları da olduğuna ikna olduklarını ifade etti.

Saldırının ayrıntıları

Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings beş polisin öldürüldüğü perşembe günkü saldırının “tek bir silahlı kişi” tarafından işlendiğini doğruladı. Saldırganın adı Micah Johnson olarak açıklandı. Saldırgan, Dallas’taki protesto gösterilerinin sonuna yaklaşıldığında polislere pusu kurdu.

Texas Valisi Greg Abbott olası suç ortaklarının aranmaya devam ettiğini söyledi.

Saldırının ardından bir otoparkta köşeye sıkıştırılan Micah Johnson Dallas Emniyet Müdürü David Brown’ın açıklamasına göre, bomba yüklü bir robotun patlatılması sonucu ölü ele geçirildi.

Micah Johnson’ın evinde yapılan aramada bomba yapım malzemeleri, kurşungeçirmez yelekler, tüfekler, cephane ve çatışma taktikleri üzerine tuttuğu notlar bulundu. Johnson, Afganistan’da da savaşmış ancak henüz terhis olmamış bir askerdi.

Dallas saldırısı, Amerika’da emniyet görevlilerine yönelik olarak 11 Eylül 2001 saldırılarından bu ya düzenlenen en kanlı saldırı oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG