Erişilebilirlik

Amerika’da ‘Minik Evlere’ Büyük Talep


Amerika’da ‘Minik Evlere’ Büyük Talep
Amerika’da ‘Minik Evlere’ Büyük Talep

Amerika’da emlak krizi ve ardından gelen haciz dalgası, aslında birçok kişinin bütçesinin çok üzerinde evler aldığını ortaya koydu. Son krizden ders alan Amerikalılar artık daha çok küçük evlere ilgi göstermeye başladı. Bir anlamda, bütçeler küçüldükçe evler de küçülüyor.

Küçüklüğünden bu yana büyük ev sevmediğini söyleyen Jay Shafer, “Her haftasonu kızkardeşimle beraber 370 metrekare evi temizlemek hiç de hoş değildi,” diyor. İşte bu yüzden Shafer minik evler tasarlıyor. Shafer, “Hayatıma çok da anlam katmayan şeyler edinmek için daha fazla çalışmak artık beni mutlu etmiyor, şimdi artık sadece ihtiyacım olan şeyleri alıyorum,” diye konuşuyor.



Jay Shafer, on yılı aşkın bir süredir, 9 metrekarelik bir evde yaşıyor, banyosu, mutfağı ilk katta, üst katta ise yatak odası var. Evlendiğinde eşi Marty 9 metrekareye sığmakta zorlanmış. Shafer’in minik evi tipik bir Amerikan evinden beş kat daha küçük. Başlangıçta eve sığmakta zorlanan Artık daha küçük bir alana bile sığabileceğini söyleyen Marty şöyle devam ediyor: “Odaların bıyutları ve yemek salonu biraz daha farklı tasarlanabilir.”

Şu ana kadar 300 kişi Shafer’in tasarladığı evlere yerleşmiş durumda. Evi inşa etmek, arazi hariç, 50 bin Dolar’a maloluyor. Bu da sıradan bir evin beşte biri oranında. Ev sahibi inşaatın bir kısmını üstlenirse maliyet daha da azalıyor. Bu ev sahiplerinden biri olan Jewels Hall Payne, minik evlerini satın almadan önce çok araştırdıklarını söylüyor. Payne, 16 metrekarelik evine eşi Molly Hall Payne ile birlikte taşınmış. Molly, “Evet ev gerçekten çok küçük, ama biz halimizden memnunuz,” diyor.

İnşaatçılar Birliği 2009 yılında inşa edilen evlerin birkaç yıl önce inşa edilenlere göre daha küçük olduğunu söylüyor. Kriz sonrasında Amerika’da evler küçülmeye devam edecek gibi görünüyor.

XS
SM
MD
LG