Erişilebilirlik

Amerika'da Menenjitten Ölenler Artıyor


Amerika’da mantara bağlı menenjit hastalığından ölenlerin sayısı iki kişinin daha hayatını kaybetmesiyle 23’e yükseldi.
Yetkililer, ayrıca 16 eyalette teşhis konanların sayısının 281’e ulaştığını bildirdi. Yalnızca Tennessee eyaletinde 69 vaka bulunuyor.

Hastalık, eklem ya da bel ağrıları için kullanılan bir steroid iğnesine karışmış mantara bağlanıyor. Yetkililer, 23 eyalette 14 bin kişinin, hastalıklı ilacı kullanmış olabileceğine dikkati çekiyor.

Hastalıklı iğneyi üreten New England Compounding adlı ecza şirketinin kapısına kilit vuruldu. Şirket ilacı yasalar uyarınca yalnızca bulunduğu Massachusetts eyaleti sınırları içinde satmak ve reçeteyle belirlenen miktardaki siparişe göre üretmekle sorumluydu.
Yetkililer, şirketin ilacı önceden belirlenen miktarın üzerinde üretip başka eyaletlerde satıp satmadığını, bu şekilde federal bir suç işleyip işlemediğini inceliyor.
Mağdurlar ve aileleri ecza şirketine tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Menenjit hastalığı beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanması yoluyla gelişen ve tedavisi oldukça zor bir hastalık. Tedavi edilemediği takdirde ölüm ya da kalıcı bir rahatsızlıkla sonuçlanabiliyor. Hastalık normalde bakteri, virüs ya da parazitler aracılığıyla bulaşıyor. Mantar yoluyla bulaşan menenjit vakalarıysa hastalığın oldukça nadir görülen bir türü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG