Erişilebilirlik

Amerika'da Mazotlu Araç Teknolojisi Yaygınlaşıyor


Amerika'da Mazotlu Araç Teknolojisi Yaygınlaşıyor
Amerika'da Mazotlu Araç Teknolojisi Yaygınlaşıyor

Amerika Ulaştırma ve Enerji Bakanlıkları, motorlu araçlarda yakıt tasarrufunu arttıracak yeni düzenlemeler getirileceğini açıkladı. 2016 yılına kadar geçerli olan kurallara göre araçların bir litre benzinle 15 kilometre yol alacak şekilde üretilmesi gerekiyor. 2017’den sonraysa yakıt tasarrufu kuralları daha da sıkılaştırılacak. Otomobil üreticileri kısıtlamalara uymak için hibrit teknolojisinden faydalanıyor. Ancak yükselen yakıt tasarrufu standartlarına kısa vadede ayak uydurmak oldukça zor. Bazı üreticiler kısa vadeli çözüm olarak mazotlu araç teknolojisi kullanıyor.



Mazot denilince ilk akla gelen motor gürültüsü ve kötü kokulu egzoz dumanı. Amerika’da mazotlu araçlara 1980’li yıllardan bu yana sık rastlanmıyor.

Chicago yakınlarındaki Argonne Ulusal Laboratuvarı Enerji ve Ulaşım Araştırmaları Bölümü Başkanı Don Hillebrand, ”Mazot akla egzoz dumanını ve otobüsleri getiriyor. Hiçbirimiz egzozundan kara dumanlar çıkan bir otobüsün arkasında kalmak istemeyiz.” diyor.

Don Hillebrand, mazotlu araç teknolojisini geliştiren uzmanlarla çalışıyor: ”1970 ve 80’li yıllarda Amerika’da kullanılan mazotlu araçların bazıları çok kötüydü. Mazot bu nedenle kötü bir şöhrete sahipti. Ancak artık mazot teknolojisi çok gelişti. Günümüzün mazotlu araçları geçmiştekilere benzemiyor.”

Son üç yıldır Yeşil Otomobil dergisinin “Yılın Yeşil Otomobili” ödülünü dizel motorlu araçlar kazanıyor. Ödülü bu yıl kazanan en fazla yakıt tasarrufu sağlayan 2010 Audi A3 TDI, bir litre mazotla 18 kilometre yol katediyor.

Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndan araştırmacı Thomas Wallner, ”Geleneksel mazotlu araçların benzinli hibrit araçlarla hemen hemen aynı ölçüde tasarruf sağladığını görüyoruz.” diyor.

Thomas Wallner, Avrupa yapımı mazotlu motorlar üzerinde çalışıyor: ”Mazotlu araçların piyasa payı Avrupa’da yüzde 50 iken Amerika’da bu oran son derece düşük. Bu nedenle mazotlu araçlar Amerikan otomotiv pazarında iyi bir seçenek olabilir.” diyor.

Mazotlu araçların Amerika’da kötü şöhrete sahip olmasının satışları zorlaştırdığını söyleyen Wallner’a göre, altyapı eksikliği de bir başka engel: ”Amerika’da karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri mazotlu araçların sayısı yükselirken mazot satılan benzin istasyonlarının sayısının talebi karşılayacak şekilde artmaması. Bu nedenle tüketiciler mazotlu araç satın almaktan kaçınıyor.”

Argonne’un incelediği mazotlu araçların çoğunu Audi ve Volkswagen gibi Avrupa şirketleri üretiyor.

Amerikan şirketlerinin mazotlu araçlara ilgisizliği nedeniyle Amerikan pazarında satılan mazotlu araçların çoğu Avrupa yapımı.

Hillebrand, ”Amerika’da da birçok şirket çok iyi mazotlu araçlar geliştiriyor ancak bunları Kuzey Amerika’da değil, yurtdışında satıyor.”

Hillebrand, fosil yakıt kullanıyor olmasına rağmen mazotlu motorların daha az yakıt harcadığını ve bu teknolojinin enerji bağımlılığını sona erdirmede çığır açabileceğini söylüyor: ”Mazot yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sayesinde karbon salımının ve maliyetin büyük ölçüde azaltılmasını sağlayabilir.”

Hillebrand, tüketicileri bilinçlendirerek mazot teknolojisine olan ilgiyi arttırmakla, dünyanın en çok yakıt tasarrufu sağlayan, en çevreci araçlarını kullanan sürücü sayısının artacağını söylüyor.

Mazot teknolojine ilgi gösteren Amerikan şirketlerinden Ford, bazı dizel motorlu araçlarını Avrupa’da satışa sundu. Bu araçların Amerika’da da satılması mümkün.

General Motors şirketi mazotlu otomobil modelini Amerika’da önümüzdeki yıllarda satışa sunmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG