Erişilebilirlik

Amerika'da Liseli Bilimadamları Ödül Peşinde


Amerika'da Liseli Bilimadamları Ödül Peşinde
Amerika'da Liseli Bilimadamları Ödül Peşinde

Amerikalı öğrenciler, akademik başarı sözkonusu olduğunda dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki akranlarının oldukça gerisinde. Birleşmiş Milletler Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın yayınladığı rapora göre Amerikalı öğrenciler, en zengin 34 ülke öğrencileri arasında okuma ve dilbilgisinde 14‘üncü, fen bilimlerinde 17‘inci, metametikteyse 25‘inci sırada. Ancak bu verilere rağmen Amerika’daki okullarda üstün başarı gösteren çok sayıda öğrenci var. En parlak öğrencilerden bazıları kısa süre önce Intel şirketinin Washington’da düzenlediği, Amerika’nın en eski ve en saygın fen bilimleri yarışmasına katıldı.


Ödül töreni, son derece yoğun geçen bir haftanın doruk noktasıydı. Jüri ve halkın karşısına çıkan 40 finalist bilimadamları ve siyasetçilerle tanıştı, Başkan Obama tarafından Beyaz Saray’da kabul edildi. Öğrenciler duygularını dile getirirken çok heyecanlıydı.

-”Biraz önce Başkan’la tanıştık, duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum.”

-”Başkan Amerika’da matematik ve fen eğitimi hakkında konuştu.”

-”Bu deneyim hayatım boyunca hatırlayacağım bir anı olacak.”

Bu başarılı gençler 2 bin öğrenci arasından seçildi. Yarışmanın sponsoru Intel Vakfı’nın Başkanı Wendy Hawkins, 40 finalistin birçok dalda kusursuz başarı sergilediğini söylüyor:

”Fizikten elektrik mühendisliğine, bilimin aklınıza gelebilecek her dalında son derece derin, zengin ve kapsamlı projeler geliştirilmiş.”

California’nın Sacramento kentinden yarışmaya katılan Çin asıllı 17 yaşındaki Selena Li, karaciğer kanseri tedavisi için daha etkili bir yöntem geliştirmiş. Li şunları söylüyor:

”Karaciğer kanserine karşı çok etkili bir tedavi yöntemi yok, bu nedenle bu konuya eğilmek istedim.”

Li, araştırmalarına, 4 yıl önce California Üniversitesi’nden bir öğretim görevlisinin himayesinde başlamış. Öğrenci, laboratuvarda deneysel çalışmaların nasıl yapıldığını öğrenmiş. Li, araştırması hakkında şunları söylüyor:

”Karaciğer kanserini hedef alan yeni bir yaklaşımı araştırdım. Bu yöntemde normal hücreler etkilenmezken kanser hücreleri aç bırakılıp öldürülüyor. İşi bir adım daha ileri götürdüm ve kanser hücrelerinin canlı kalmasını önleyerek tedaviyi daha etkili hale getirdim.”

Yarışmada beşinci olan Li, 30 bin dolar, onuncu olan Scott Boisvert ise 20 bin dolar ödül aldı. Boisvert’in araştırması, amfibi hayvanların sayısının tüm dünyada azalmasında bir tür mantarın etkileri üzerinde. Boisvard şöyle konuşuyor:

”Arizona eyaletindeki sularda farklı kimyasal maddelerin mantarları öldürüp, yayılmalarını ve amfibi hayvanlara bulaşmalarını engelleyip engellemeyeceğini araştırdım.”

Boisvert, memleketi Arizona’da topladığı su örneklerini incelediğini anlatıyor:

”Elde ettiğim sonuçlar, mantarların büyümesinde ve hareketliliğinde etkili olan kimyasalları belirlememe yardımcı oldu.”

Yarışmada dört yıllık çalışmasını sergileyen Boisvert, bulgularının hayvanların yaşam alanlarının korunmasında etkili olacağını umuyor:

”Yarışmaya katılmak benim için olağanüstü bir fırsattı. Lisede yaptığım çalışmaların en önemlisiydi.”

Boisvert ve Li tıp alanında araştırmalar yapmak istiyor. Intel Fen Bilimleri Yetenek Araştırması Vakfı Başkanı Wendy Hawkins öğrencilerin başarılarının liselilerin neler yapabileceğini gösterdiğini söylüyor:

”Bu öğrencilerin hepsi birer bilimadamı. Bunun için gereken beceri, bilgi ve öngörüye sahipler. Bazen hiç beklenmedik başarılara imza atabiliyorlar.”

Hawkins’e göre, Amerika’nın geleceğini şekillendirecek yenilikçi neslin en kilit temsilcileri olan bu başarılı öğrenciler, yaşıtlarına da örnek oluyor.

XS
SM
MD
LG