Erişilebilirlik

Amerika’da Kuran Yakan Memur İşine Geri Döndü


Amerika’da Kuran Yakan Memur İşine Geri Döndü
Amerika’da Kuran Yakan Memur İşine Geri Döndü

Amerika’da Kuran’dan sayfalar yaktığı için işten atılan memura görevi iade edildi.

New Jersey eyaletinin toplu ulaşım dairesinde çalışan Derek Fenton adlı memur, geçen yılın 11 Eylül’ünde, Kuran’dan üç sayfa kopararak yakmıştı. 40 yaşındaki memur, New York’ta, 2001 yılındaki saldırıda çöken ikiz kulelerin yakınına İslam Kültür Merkezi yapılmasını protesto ediyordu.

Eyalet hükümeti, dairenin değer ve ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle olaydan iki gün sonra Fenton’un işine son verdi. Fenton, Kuran yakma eyleminin Amerikan anayasasının ifade özgürlüğü kapsamına girdiği gerekçesiyle çalıştığı kurumu mahkemeye verdi.

Davayı kazanan memur, işine geri dönmekle kalmayacak, 70,000 dolar tutarında birikmiş maaşla birlikte 25,000 dolar da manevi tazminat alacak.

Derek Fenton’u savunan ifade özgürlüğü vakfının (American Civil Liberties Union) yetkililerinden Deborah Jacobs, Amerikalıların görüşlerini dile getirmek için sadece Kuran değil, İncil de, bayrak da istedikleri her şeyi yakabileceklerini söyledi. Amerika’da bu tür olaylar siyasi eylem olarak niteleniyor.

Bu arada Kuran yakarak Müslümanların tepkisine yolaçan Amerikalı rahip Terry Jones’a Dearborn’da gösteri izni verilmedi. Jones adlı rahip Michigan eyaletinde, çok sayıda Arap asıllı Amerikalının oturduğu Dearborn kentindeki İslam Merkezi’nin önünde protesto eylemi yapmak istiyordu.

Yerel yetkililer, şiddet olaylarına sebep olacağı gerekçesiyle gösteriye izin vermemiş ve eylemi önlemek için rahibi mahkemeye vermişti. Davaya bakan jüri yerel yönetimi haklı bulunca Terry Jones planladığı eylemi yapamadı.

Florida eyaletinde köktendinci küçük bir kilisenin rahibi olan Jones’un geçen ay Kuran yakması Afganistan’da şiddet olaylarına sebep olmuş, aralarında yabancıların da bulunduğu birçok kişi öldürülmüştü.

Jones Afganistan’daki şiddet olaylarından kendisinin sorumlu tutulamayacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG