Erişilebilirlik

Amerika'da Küçük Ölçekli İşletmeler Zor Durumda


Amerika’da hayatta kalma mücadelesi veren çok sayıda küçük ölçekli işyeri ekonomik durumun iyi olmamasının yanısıra mağaza ve restoran zincirlerine karşı rekabet etmek zorunda. Küçük bir ezcaneyse müşterilerine verdiği iyi hizmet sayesinde başarısını sürdürüyor.

100 yıl önce Washington’da kapılarını açan küçük Morgan Eczanesi ekonomik darboğazlara rağmen ayakta kalmayı başaran işletmelerden. Peki Morgan Eczanesi, sokağın başındaki büyük eczaneye rağmen iflas etmemeyi nasıl başarıyor?

Morgan Eczanesi’nin eski bir havası var. Vitrindeki eski ilaç şişeleri ve orijinal raflar, eczane 1912 yılında hizmete girdiğinden beri korunuyor. Eczacı Barry Deutschman burayı 20 yıl önce satın almış: ”İlk günlerle tütün ürünleri satmayı durdurduğumuz zaman arasında çok fark var. Müşteriler eskiden sigaralarını bu tezgaha koyarmış.”

Washington’da evlerin yaygın olduğu bölgelerinden birindeki eczanenin varlığını halk kulaktan kulağa öğreniyor.

Barry Deutschman, ”Müşteri bir kere bize geldikten sonra başka bir eczaneye gitmek istemiyor,” şeklinde konuşuyor.

Sandra Sugar yıllardır Morgan Eczanesi’ne geliyor: ”Burası çok nostaljik bir yer.”

Toni Stephens’ın da bu eczaneyle özel bir bağı var: ”Burada çalışanlar çok yardım ediyor, bir aile gibiler.”

Bazı müşterilerse yeni ürünlerin eski paketlerini seviyor.

Deutschman, eski ürün sevenlerin sayısının çok olduğunu söylüyor: ”Örneğin Ninenizin Katranlı Çam Sabunu.”

İlaçlardan sonra en çok sattıkları ürün, çikolata.

Barry Deutschman, ”İlaç kullananların morale ihtiyacı var. O yüzden çok iyi kalite çikolata isterler,” diyor.

Bağımsız eczanelerin sayısı giderek azalıyor. Ulusal Eczacılar Birliği’ne göre bugün Amerika’daki bağımsız eczane sayısı 20 bin. Bu sayı 20 yıl önce 40 bindi. Bu eczanelerin yerini çok sayıda ürün seçeneği sunan eczane ve ecza hizmeti de sunan süpermarket zincirleri alıyor.

Zincir eczanelerin müşteriyle ilgilenmediğini söyleyen Abby Griffin de Morgan’a geliyor: ”Çalışanlar çok canayakın. Eczacılarına ve verdikleri tavsiyelere güveniyorsunuz.”

Morgan Eczanesi gibi işletmeler zincir eczanelerin sunmadığı, ilaç karışımı ya da özel kremler hazırlamak ya da ilaçları evlere teslim etmek gibi hizmetler de sunuyor. Deutschman eczacılarının müşterilerle konuştuğunu, onları tanıdığını da ekliyor: ”Sadece mahallenin eczanesi olmakla kalmıyoruz, aynı zamanda toplumun bir parçasıyız. Zincir eczanelerde böyle bir muameleyle karşılaşmazsınız.”

Deutschman, sıkı rekabete rağmen Morgan Eczanesi’nin daha uzun yıllar varolacağından emin: ”Dünyanın en iyi müşterilerine sahibim. Emekli olmak gibi bir niyetim yok. Planımız elimizden geldiğince müessesemizi ayakta tutmak.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG