Erişilebilirlik

Amerika’da Kongre İşbaşı Yapıyor


Kongre üyeleri 7 haftalık aranın ardından işbaşı yapıyor.

ABD’de Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimi öncesi Kongre üyeleri yaklaşık 20 gün mesai yapacak. Kongre üyeleri, gelecek ayın ilk günlerinde kampanya faaliyetleri için yeniden kendi seçim bölgelerine dönecek.

Kongre’yi işbaşı yaptıktan sonra bekleyen en önemli gündem maddesi bütçe konusunda olacak. Kongre’nin, harcama yasasının süresinin 1 Ekim’de dolmasından önce hükümeti açık tutmanın yolunu bulması gerekecek.

Bunun dışında Zika virüsü ile mücadeleye kaynak aktarımı ve savunma bütçesiyle ilgili yasa çalışmaları da önemli gündem maddelerinden. Silah kontrol yasası ve Hakim Merrick Garland’ın Yüksek Mahkeme üyeliği adaylığının onaylanması konularında bir ilerleme sağlanması ise zor görünüyor.

Kongre’nin her iki kanadının üyeleri, Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton’ın e-postasoruşturması ile İran’la nükleer anlaşma üzerinde de mesai harcayacaklar.

Bütçe tartışması

Hükümetin kapanmasını önleyecek yeni harcama tasarısının geçirilmesi kağıt üzerinde kolay gibi görünse de geçmiş yıllarda iki parti arasındaki politika farklılıkları krizlere neden olmuştu.

Hatta 2013 yılında, iki tarafın uzlaşamayarak 1 Ekim’den önce harcama tasarısını geçirememesi sonucu federal hükümet 16 Ekim’e kadar kapalı kalmıştı.

Kongre üyeleri, hükümet kurumlarının işleyişini sürdürebilmesi için harcama yetkisinin süresini uzatması gerekiyor.

Muhafazakarlar, harcama yetkisini gelecek yıla kadar uzatmak isterken, Demokratlar ise Aralık’a kadar kısa bir uzatmadan yana.

Zika virüsüyle mücadele

Kongre’deki her iki partinin üyeleri de hükümetin Zika virüsü ile mücadele etmesine yardımcı olacak yasa çıkartmak istiyor ama kürtaj politikalarına dair bir anlaşmazlık yüzünden Zika ile mücadeleye 1.1 milyar dolar fon desteği içeren yasa geçirilemedi.

Şimdi konunun Kongre’nin açılmasıyla tekrar yasama gündemine gelmesi öngörülüyor.

Kongre üyeleri ayrıca, arada bazı tartışmalı konular olsa da savunma bütçesine son şeklini vermeye çalışacak.

Clinton’ın e-postaları

Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın e-posta skandalı hakkında dava açılmasına gerek görmemesine tepki gösteren Cumhuriyetçiler, şimdi Adalet Bakanlığı’ndan Clinton’ın 2012’deki Bingazi saldırısıyla ilgili Temsilciler Meclisi’nde verdiği ifadede yalan söyleyip söylemediği hakkında soruşturma açmasını istiyor.

FBI Direktörü James Comey’nin de Clinton’ın e-postaları hakkında ifade vermesi için Kongre’ye tekrar çağrılması muhtemel.

Kongre gündemine uzun vadede gelmesi olası konular arasında da silah kontrolü yasası çalışmaları, Merrick Garland’ın Yüksek Mahkeme üyeliğine adaylığı ve Asya-Pasifik ticaret anlaşması görüşmeleri bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG