Erişilebilirlik

Amerika’da İşsizlik Oranında Düşüş


Amerika’da İşsizlik Oranında Düşüş
Amerika’da İşsizlik Oranında Düşüş

Amerika’da işsizlik oranı Aralık ayında %9,4’e düştü.

Bu rakam önceki aylarda %9,8 oranındaydı. Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü açıkladığı rapor binde dörtlük bir düşüşe işaret ediyor. Bu oran aynı zamanda son 1,5 yıl içindeki en düşük işsizlik seviyesini gösteriyor.

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre Aralık ayında 103 bin yeni iş sahası açıldı. Ancak bu veri beklentilerin altında kaldı.

İşsizlik oranında Aralık ayında kaydedilen düşüşte işsizlerin iş bulmasının yanı sıra uzun süredir iş arayanların bu çabadan vazgeçmiş olmasının da etkili olduğu sanılıyor. İş aramaktan vazgeçenler, Çalışma Bakanlığı’nın işsizlik rakamlarına dahil edilmiyor.

Son mali kriz sırasında yaklaşık 8 milyon kişi işini kaybetti. Ekonomi 2009 Haziran ayı itibariyle durgunluktan çıktı ancak yavaş büyüme nedeniyle işsizlik istenilen düzeyde düşürülemedi.

Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, işsizlik rakamının bundan iki yıl sonra bile hala %8 civarında olabileceğini söyledi.

Cuma günü Senato’ya bilgi veren Bernanke, istihdamın normal seviyeye oturması için en az 4 ila 5 yıla ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Kriz öncesinde Amerika’da işsizlik oranı %5 civarındaydı.

XS
SM
MD
LG