Erişilebilirlik

Amerika'da İşitme Engellilerin Sayısı Artıyor


Amerika'da İşitme Engellilerin Sayısı Artıyor
Amerika'da İşitme Engellilerin Sayısı Artıyor

New York Tıp Akademisi kısa süre önce İşitme Sağlığı Vakfı’nın sponsor olduğu bir araştırma zirvesine ev sahipliği yaptı. Zirvenin amacı kulaktaki kıl hücrelerinin tahrip olmasının yol açtığı işitme kaybına çare bulmaktı. Sadece Amerika’da 37 milyon kişinin işitme kaybı sorunu olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan biri de şiddetli işitme kaybı sorunu olan bir Broadway bestecisi.

Vurmalı çalgılarla icra edilen bu eser, Jay Alan Zimmerman’ın bestesi. “Broadway’in Beethoven’ı” olarak anılan Zimmerman, ağır işitme kaybı olan New Yorklu bir besteci. 10 yıl önce işitme duyusunu hemen hemen tamamen yitiren Zimmerman’a kesin bir teşhis konmamış. Besteci artık dudak okuyarak iletişim kuruyor. Müziğine katkıda bulunması için de ışıktan yararlanıyor. Zimmerman’ın sorunu, ses sinyallerini beyne yollayan kulaktaki kıl hücrelerinin tahrip olmasından kaynaklanmış olabilir.

Koklear implant adı verilen elektronik cihaz işitmeyi iyileştirse de kişinin müzikten zevk almasını, seslerin zenginliğini kavramasını sağlamıyor. Zimmerman uzmanların kıl hücrelerini yenilemenin yolunu bulmasını bekliyor.

Araştırmacılarsa beklenmedik bir kaynaktan ilham aldı: Hayvanlar. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Mark Warchol, “Kuşların kulaklarındaki alıcılar hasar gördükten sonra kendilerini yenileyebiliyor. Bir kuş çok kısa süreliğine sağır kalıyor. Birkaç hafta içinde ölü hücreler, hasarlı algılayıcı hücreleri yenileriyle değişiyor,” diyor.

Ancak insan kulağı yaşlanma, zehirlenme ya da yüksek sesle hasar gören hücreleri yenileyemiyor. New York Tıp Akademisi’nde düzenlenen İşitme Yenileme Projesi zirvesinde insan bedeninin deri ve sindirim sistemi hücreleriyle hasarlı bir karaciğerdeki hücreleri yenileyebildiği hatırlatıldı. Baylor Tıp Fakültesi’nden Doktor Andrew Groves uzmanların bu beceriyi daha karmaşık yapıya sahip olan duyu hücrelerine uygulamaya çalıştığını söylüyor. Groves,“Sorunu iki basit parçaya ayırabiliriz. Birşeyi tamir etmek istiyorsanız o zaman daha fazla hücre yapmalısınız. Hücrelerin bölünmesi gerekli. Hücrelerin bölünmeye başlama ve doğru zamanda bölünmeyi durdurma komutunu nereden aldıklarını anlamak önemli,” diye konuşuyor.

Ancak uzmanlar basit gibi görünen bu soruya yanıt vermenin en az 10 yıl ve on milyonlarca dolar alacağını söylüyor. Jay Alan Zimmerman daha iyi bir tedavi yöntemi beklerken cerrahi müdahaleyi reddediyor. Beklerken de beste yapmaya devam edeceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG