Erişilebilirlik

Amerika’da IŞİD Tutuklamaları


Amerika’nın Indiana eyaletinde bir kişi, IŞİD’e destekte bulunmaya çalıştığı gerekçesiyle tutuklandı.

18 yaşındaki Akram Musleh, yaşadığı şehir olan Brownsburg’tan New York’a gitmek için otobüse binmek üzereyken Federal Soruşturma Bürosu FBI yetkilileri tarafından yakalandı.

Musleh’in New York’tan Fas’a giderek IŞİD’e katılmayı planladığı bildiriliyor.

Akram Musleh eğer suçlu bulunursa, 250 bin dolar para cezasının yanısıra, 20 yıla kadar hapis cezasına mahkum olabilir.

Indiana Güney Bölgesi Savcısı Josh Minkler, zanlının yakalandığını açıklarken, “IŞİD gibi bir terör örgütü tarafından Amerikan vatandaşlarının radikalleştirilmesi hem içerde hem de dışarda güvenliğimize bir tehdittir” diye konuştu.

California’da da iki kişinin davası sonuçlandı

Indiana’daki tutuklamanın yanısıra, California eyaletinde de IŞİD’e katılmak üzere Ortadoğu’ya gitme planları yaptığı öne sürülen iki kişinin duruşmaları tamamlandı.

Nader Elhuzayel, IŞİD’e fiziki destek vermeye teşebbüs suçundan hüküm giyerken, Muhanad Badawi de IŞİD’e destek vermek ve destek vermeye teşvik etmek suçlarından tutuklandı.

Elhuzayel aynı zamanda bankaları dolandırma suçundan da hüküm giydi. Zanlı çaldığı banka çeklerindeki miktarları kendi hesabına aktarıp, Ortadoğu’ya seyahat etmek için kullanmak istiyordu. Badawi de, Elhuzayel’in İstanbul aktarmalı İsrail yolculuğunun masraflarını karşılamak için devletten aldığı yardım paralarını kullandığı için de suçlu bulundu.

Elhuzayel, Los Angeles havaalanında Mayıs 2015’te yakalanmıştı. Elhuzayel gözaltına alındıktan sonra, aktarma yapacağı İstanbul sonrası İsrail’e olan yolculuğunu tamamlamayıp, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmeyi planladığını itiraf etmişti.

25 yaşındaki Elhuzayel bankaları dolandırmak suçundan 30 yılla yargılanıyor. Badawi de aynı suçtan 5 yılla yargılanırken her iki zanlının hapis sürelerine, IŞİD’e destek sağlamak suçundan 15 yıl daha eklenebilir.

Her iki zanlının ne kadar ceza alacakları Eylül ayında belli olacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG