Erişilebilirlik

ABD’de Irklararası Evlilik Artıyor


Amerika'da Irklararası Evlilik Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
1959 yılında Amerika’da halkın sadece %4’ü ırklararası evliliği onaylıyordu. Bugünse Amerikan başkanı, beyaz bir anne ve siyah bir babanın oğlu. Yeni kamuoyu yoklamalarına göre halkın %87‘si farklı ırklar arasında yapılan evlilikleri onaylıyor. Büyük etnik çeşitliliğe sahip olan New York’un yeni Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun da eşi siyah.

Mildred Loving, ”Işığı gördüm ve uyandım. Başucumda bir polis duruyordu. İkimize de kalkmamızı söyledi. Bizi tutuklayacaklardı,” diyor.

Mildred ve Richard Loving çifti 1958 yılında Virginia eyaletinde ırklararası evliliği yasaklayan yasayı çiğnedikleri için tutuklanmıştı. Çift dava açtı ve 1967 yılında Anayasa Mahkemesi yasağı kaldırdı. Hükümet verilerine göre melez evlilikler, bugün Amerika’daki evliliklerin %15‘ini oluşturuyor.

Gerri Buchanan, ”Toplum, ırklararası evliliğe artık daha hoşgörülü yaklaşıyor. Gerçi birçok kişi hala buna karşı,” şeklinde konuşuyor.

Gerri Buchanan ve Tom Rogers beş yıldır evli. Çiftin daha önceki evliliklerinden çocukları olmuş. Tom’un okul çağında kızları ve Gerri’nin yetişkin bir oğlu var.

Rogers çifti, New York’ta sayıları giderek artan melez ailelerden biri. Tıpkı kentin yeni seçilen Belediye Başkanı Bill de Blasio’nunki gibi. De Blasio’nın eşi Chirlane McCray, siyah, çocukları da melez. Siyasi gözlemcilere göre ailesi, de Blasio’nun Kasım’daki belediye başkanlığı seçimlerinde bu kadar başarılı olmasında büyük rol oynadı.

Ken Tanabe, melez aileleri onurlandırmak amacıyla Mildred ve Richard Loving çifti adına Loving Günü adlı bir dernek kurmuş. Tanabe’ye göre de Blasio’nun başarısı, New York’daki büyük değişikliği yansıtıyor: ”New York her zaman farklı etnik kökenlilerin birarada yaşadığı bir kenttir. Melez ailelerin sayısı da hızla artıyor. Kendini karma etnik kökenli olarak tanımlayanlar da çok fazla. Bill de Blasio’nun seçilmesi, bu aile ve bireylerin daha çok kabul gördüğünün kanıtı.”

Yazar Aja Monet, de Blasio çiftinin, popüler kültür ve siyasetteki siyah kadın imajını da değiştirdiği görüşünde: ”Birçok kişinin, özellikle de beyaz erkeklerin Michelle Obama’yı dış görünüşü üzerinden defalarca aşağıladıklarına tanık olduk. Şimdi Bill de Blasio çıkıyor ve siyah eşini herkesin önünde öpüyor, onu ne kadar çok sevdiğini söylüyor.”

Tom Rogers ve Gerri Buchanan da de Blasio’ya oy verenlerden. Aile yapıları, bu açıdan büyük rol oynamış: ”Herkes birbiriyle kaynaşmasa da, de Blasio ailesi gibi bize benzeyenleri görmekten büyük mutluluk duyuyorum.”

Bill de Blasio, 1 Ocak 2014’te belediye başkanlığı koltuğuna oturduğu zaman, 18 yaş altında en hızlı büyüyen nüfusun melez çocuklar olduğu yeni bir Amerika’nın da simgesi haline gelecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG